Quantcast

Медия без
политическа реклама

Талантлив художник ли е, или просто син на Мадона?

06 Яну. 2022
Галерия за съвременно изкуство Таня Бакстър
"Зелената жена", Роко Ричи.

Роко Ричи, единственият син от брака на Мадона с Гай Ричи, разбуни артистичния свят на Великобритания. Причината: творецът под псевдонима Rhed е най-скъпо продаваният млад художник на Острова. Картините на 21-годишния експресионист се харчат за петцифрени суми (засега), а от 2018 г. насам той излага произведенията си в Галерията за съвременно изкуство на Таня Бакстър в аристократичния лондонски квартал Челси, съобщава "Гардиън. Но едва от няколко месеца неговата самоличност стана известна на широката публика. 

И тук изниква въпросът - талантлив художник ли е Rhed, или просто син на световноизвестна певица и световноизвестен филмов режисьор?

Според кураторката Таня Бакстър младият артист използва плътни мазки маслени бои и добре жестикулирани щрихи в своите човешки фигури, а го вдъхновяват Лушън Фройд, Франсис Бейкън и фотографа Хелмут Нютън. Обектите му излъчват "психологическо напрежение", казва Бакстър, но той компенсира това с пъстър колорит и "игриво заплашителни фигури в средата на платното, често поставени на монохромен абстрактен фон". Тя намира още, че картините му излъчват "вълнуваща смесица от невинност и увереност".  

Неговите картини са "автентичният, чист и недестилиран продукт на ХХI век", казва и арт експертът Годфри Баркър.

Но арт критикът на "Гардиън" Джонатан Джоунс не е толкова впечатлен от потомствения талант: "Картините му са непохватни юношески опити без следа от оригиналност или творческа енергия – пише той. – Очевидно това не значи, че с времето той няма да стане по-добър художник. Рисуването изисква усилия. От тази гледна точка е срамота, че Rhed бе представен на публиката, преди още да е станал истински артист.  Тези мацаници са любителска работа, смътни имитации на Пикасо или Модилиани, които можеха да са нарисувани от милион други младежи."

Галерията, добавя Джоунс, трябва да се засрами, задето цинично предлага произведенията на този неподготвен младеж, сравнявайки го с улични артисти като Баския и Банкси. 

Критическият колектив The White Pube, съставен от Габриеле де ла Пуенте и Зарина Мухамад, е още по-краен по отношение на младия Роко: "Срамота е, когато художниците създават произведения, които изглеждат като модерно изкуство, а не като съвременно. Картините му изглеждат така, сякаш изкуствен интелект е надраскал Модилиани, второкласен Пикасо и съмнително подобие на Бейкън, за да създаде нещо ново, което оставя усещането за старо, вече правено и плоско. И драматичното разкритие, "странно успешно дете в арт света тайно има невероятно богати и известни родители", не е никак изненадващо".

Произведенията на Rhed могат да се намерят в специализирания сайт Artsy и достигат цена от 24 хил. паунда (29 хиляди евро).

Още по темата