facebook
twitter

Култура

Съвършеният летен хит навърши 50

827
 Емил Л. Георгиев
Мънго Джери“ на сцената на джаз фестивала в Банско през 2015 г.

Разгарът на едно особено лято, в което повечето планове за пътувания, дискотеки, концерти и фестивали катастрофираха в забраните и страховете, наложени от коронавируса, е идеалното време да си спомним за съвършения летен хит. Има и повод - тези дни се навършват 50 години, откакто песента на „Мънго Джери“ In The Summertime изненадващо зае много важно място в летния саундтрак на 1970-та - и на всяка следваща година оттогава.  

Освен това песента проби дупка в Желязната завеса. В началото на 70-те се появи незнайно откъде и български текст: „Мънго Джери сега/има нова жена./ Тя му пържи яйца, той й прави деца…“. През 2015-а на пресконференция в Банско, където гостуваше за джаз фестивала, Рей Дорсет потвърди, че българският текст е верен - той наистина имал (сравнително) нова жена…

"Мънго Джери“ обаче е име не на човек, а на групата, и то идва от котарака Мънгоджери, герой от „Котките: практически наръчник от Стария опосум“ на Томас Елиът, преди да стане и персонаж в едноименния касов мюзикъл. 

През 1978 г. “Мънго Джери” изнесоха рецитал на “Златния Орфей”, а единствената звукозаписна компания по това време “Балкантон” записа и издаде лайв албум. След 1989 г. Рей Дорсет (който е единственият официален член на групата) е идвал с различни музиканти у нас поне 4 пъти - разбира се, винаги през лятото! Международната публика на феста в Банско приема много добре концертите му, на които освен доста блус, малко фолк и кънтри, той винаги изпълнява и удължени варианти на In The Summertime. През 2015-а в края на едно 3-часово шоу направи една поне 15-минутна версия. 

Ето какво разказва Дорсет за най-успешната си песен пред "Гардиън": „Все още ходех ежедневно на работа в една лаборатория, когато мелодията на In the Summertime влезе в главата ми. Текста го написах за 10 минути - когато бях малък, през ваканциите семейството ми винаги ходеше на остров Хейлинг, в Хемпшир, и използвах прекрасните си детски спомени. In the summertime, when the weather is high („През лятото, когато времето е високо“) означава високо налягане, когато не вали и ви обзема еуфория, когато чувствате, че ако се протегнете, можете да докоснете небето. Думите „пийни, покарай“ се отнасяха за кока-кола, кафе или млечен шейк в дните преди “питие” да се превърне в синоним на алкохол“.

В ритмично отношение песента е смесица от скифъл, карибска и латиноамериканска музика, която обичал от малък. Но това звучало постно, затова когато влезли за записа в студиото през 1970 г., добавили много перкусии и ефекти. За отбелязване e, че групата няма барабани. Има пиано и контрабас, а характерното jug band звучене идва от Пол Кинг, който духа в стъклен съд, докато свири на банджо - вижда се и във видеото. Докато свири и пее, Рей замества барабаните, като тропа ритмично с крак, както често е правил и легендарният Джон Лий Хукър. Той издава и ритмичното „Ч-ч-ч--ъ“, която според някои е първото използване на бийтбокс в попмузиката. 


Първият сингъл на току-що създадената група влиза в класациите под № 13. Следва телевизионно участие и песента става № 1. По това време Рей още работи в лабораторията. Когато слизал на долния етаж, където била фабриката, всички жени тръгвали след него. „Беше пълна лудница. Когато гледам в видеата оттогава - с голямата си усмивка и дрехи, които изобщо нямат смисъл, и с тези огромни бакенбарди, виждам, че другите момчета от групата имат по-подходящ хипи вид. Мисля, че съм разчитал на естествеността и спонтанността. За мен отношението и удовоствието от музиката винаги са били по-важни от техническото майсторство или умението да изсвириш много ноти за малко време, което ми е безразлично“. 

През първия ден след излизането си сингълът се продава в 11 200 екземпляра, а оттогава досега тиражът е прехвърлил 30 милиона. 

„За мен този хит завинаги остава свързан с лятото на 1970 г. Това е и най-голямото ми удовлетворение: когато хората да чуят тази песен, те ще си спомнят за лятото на 1970-а“, казва Рей Дорсет през 80-те. Макар че на концертите му в Банско 3/4 от хората, което ставаха да танцуват на In the Summertime, през 1970-а още не са били родени. 

1

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Банско влезе в календара за Световната купа по ски през 2021 г.

28.05.2020

109
Кметът на Банско поиска 2 млн. лв. държавна помощ заради кризата

20.05.2020

585 2
Финално: "Масов имунитет" в Банско за 5.5% от хората

12.05.2020

ДИЯН ИВАНОВ

3360 57

Коментари

wreckage
снимка на wreckage

☝️

Влез или се регистрирай за да коментираш