facebook
twitter

Култура

Стоянка Мутафова - 70 години "Стихийно бедствие" на сцената

Юбилейният спектакъл на актрисата бе разпродаден седмици преди датата, затова ще има и втори
528
 Снимка: БГНЕС
"Надявам се да се срещнем и на 100-годишнината ми", така Стоянка се сбогува с публиката при едно от изпълненията си в Сатиричния театър, на чиято сцена е от 63 години.

2 февруари

 

Зала 1 на НДК се оказа тясна за всички фенове, приятели и почитатели на Стоянка Мутафова, желаещи да я поздравят за 97-ата й годишнина. Навръх рождения си ден голямата актриса  ще отпразнува и 70 години сценична кариера. Билетите за юбилейния спектакъл бяха разпродадени напълно почти две седмици преди датата на шоуто, затова неуморимата Стояна се съгласи да го повтори на 12 март. 

И второто издание на "Стоянка Мутафова - 70 години на сцена" ще се състои в зала 1 на НДК, а билетите  на цени от 20 до 70 лева вече се продават в мрежата на "Тикетпортал.бг", билетните каси на НДК и "Арена Армеец", книжарници "Буктрейдинг" и бензиностанции OMV. 

В спектакъла на 2 февруари освен ветеранката участие ще вземат Йорданка Христова, Силвия Кацарова, Мария Сапунджиева, Виктор Калев, Любо Нейков, Ненчо Илчев, Албена Павлова, "Тоника Домини" и още звезди на родната театрална и музикална сцена. Обичани родни артисти, музиканти и певци ще излязат редом със Стояна и на 12 март, като голямата част ще бъдат различни от съучастниците й в първото шоу. Техните имена предстои да бъдат обявени скоро. 

Стоянка Мутафова е родена на 2 февруари 1922 г. С неукротима енергия и винаги с усмивка на лице тя остава неизменно на сцената и до днес. "Кралицата на българската комедия", както я описва Ройтерс, дебютира през далечната 1945 г., когато играе прислужница в пиеса на Молиер. Завършва класическа филология в Софийския университет "Св. Климент Охридски" и Държавната театрална школа в София. От 1946 до 1949 г. работи в театър в Прага, а от 1949 до 1956 г. е в Народния. Тя е един от основателите на Държавния сатиричен театър "Алеко Константинов", където работи от 1956 г. досега. През 2012 г., когато празнува 90-годишния си юбилей, тя сподели: "За мен този театър (Сатиричния) е, кажи-речи, всичко". Участва и в много български филми: "Специалист по всичко", "Любимец 13", "Топло", "Бялата стая", "Кит", "Езоп" и други.

Единствената й дъщеря Мария Грубешлиева-Муки е издала две биографични книги за знаменитата си майка, като втората - "Добър вечер, Столетие мое", излезе през 2017 г. 

Ключови думи:

Стоянка Мутафова, юбилей
Все още няма коментари

Още

Светът чества 100 години Фелини
"Стоянка е жива. Стоянка е театърът"

10.12.2019

226 1
България се сбогува със Стоянка Мутафова

09.12.2019

1069

Влез или се регистрирай за да коментираш

bool(false)