Медия без
политическа реклама

Спомен, годишнина и премиера за Рангел Вълчанов

Документалният филм "Рангел завинаги" ще бъде показан за пръв път на рождения му ден

11 Окт. 2020
снимка: архив на продукцията

Легендата на българското кино Рангел Вълчанов (1928-2013) щеше да празнува 92-рата си годишнина утре, ако още бе между нас. Но рожденият му ден - 12 октомври, ще бъде все пак достойно отбелязан, макар и без него - с премиерата на документалния филм "Рангел завинаги". Прожекцията е от 19:30 часа в столичното кино "Люмиер", а филмът е дело на неговия колега и приятел Коста Биков. 

Продукцията среща зрителите с невероятните истории и герои на големия режисьор, с неговите сънища и фантазии, невъобразимото му чувство за хумор и самоирония. "Каквито и да сме, няма значение: ние вече сме спомени" - това е реплика на Вълчанов от филма. "Този филм е може би един спомен от бъдещето на Рангел – Рангел е далече пред нас в бъдещeто и съвсем близо до нас в настоящето. Така че ние трябва да го откриваме постоянно", размишлява документалистът Коста Биков. "Рангел Вълчанов е част от психотерапевтичната помощ за българския народ. Само ако изброим хората, които е разсмивал, които е вдъхновявал... Мисля си, че той е автор на този филм повече, отколкото съм аз - защото той е за неговите филми, за неговите случки, за тези невъобразими неща, които са се случвали с него", разказва Биков пред "Хоризонт до обед".

"Рангел завинаги" е копродукция на "Ред карпет" и БНТ и е част от програмата на 24-ия "София филм фест", отложен от март заради коронавируса. Режисьор на близо двайсет филма, сценарист на осем; в няколко участвал и като актьор, играл на театралната сцена, той си остава един самотен остров на таланта и красивата лудост в българското кино (не случайно дебютният му филм по сценарий на Валери Петров се нарича "На малкия остров"). По сценарий на големия ни поет е и антивоенният "Слънцето и сянката", удостоен с призове от Сан Франциско и Лос Аламос (САЩ), Карлови Вари, Москва, Мелбърн и Кан. В следващите години Вълчанов създава "Инспекторът и нощта", "Вълчицата", "Езоп", "Бягство в Ропотамо"; две години работи в Чехословакия. 

Шедьовърът на неговия живот е изповедалният „Лачените обувки на незнайния воин“ (1979). "Някои хора казват, че с "Амаркорд" Фелини е подарил детство на човечеството, а аз казвам, че с "Лачените обувки на незнайния воин" Рангел подари детство на българското кино", оценява приноса му документалистът Коста Биков. Той цитира и мотото на филма, изказано от също покойния вече режисьор Красимир Крумов-Грец: "Той така се беше изпречил пред слънцето, че по неговата сянка се досещахме къде е денят и къде е нощта". 

„В „Рангел завинаги“ Рангел Вълчанов разказва за киното, за Москва, за Карлови Вари, за Тайната вечеря, за шопите, за сърбите, за монголците, за глухите, за лудите, за книгите и за „нещо като нищо на света”... Филм, в който той ще ни накара "да си умираме - от смях... и да възкръсваме заедно с него – 24 пъти в секунда!", казва Биков.

Филмът е част от документалната селекция на 24-ия "София филм фест", наградата в която ще бъде връчена официално преди прожекцията в кино "Люмиер".  

Още по темата