Медия без
политическа реклама

"София квартет" обяви дрескод в златно за празнична среща с музиката

"Коледна бъркотия" кани меломаните на 20 декември

18 Дек. 2023
"София квартет" включва някои от най-добрите инструменталисти в България.
Софийска филхармония
"София квартет" включва някои от най-добрите инструменталисти в България.

Извадете от гардеробите най-бляскавите си тоалети: най-старият квартет на Софийската филхармония – "София квартет" предизвиква меломаните с дрескод в цвета на златото за изявата си на 20 декември от 19.00 ч. в Камерна зала "България". За събитието от поредицата "Концерти с дрескод" музикантите обещават коледно настроение, безкомпромисно качество на представянето и много предпразнични изненади. В концерта си, наречен "Коледна бъркотия" те ще изпълнят Струнен квартет № 4, оп. 44 на Феликс Менделсон-Бартолди, танга, валсове, евъргрийни и премиерни за страната произведения. 

Името "София квартет" е символ на артистична класа – ансамбъл на световно ниво с многобройни изяви у нас и в чужбина, богата дискография и 40-годишна история. В момента формацията е обновена с едни от най-добрите инструменталисти в България. Василена Милева е част от състава на първи цигулки в Софийската филхармония. Йордан Димитров (втора цигулка в квартета) е концертмайстор на "Софийски солисти". Любомир Ников (виолончело) е концертмайстор на Софийската филхармония. А  доайенът на състава Валентин Геров е сред най-изявените първи виоли на България, водач на виолите в оркестъра "СИФ 309" за записи на филмова музика, удостоен с редица отличия: "Златна лира" на Съюза на музикалните и танцовите дейци, наградата "Музикант на годината" на предаването на БНР "Алегро виваче" и държавното отличие "Златен век" за изключителни заслуги в областта на културата.

"София квартет" отдавна се е наложил като водещ камерен състав, спечелвайки признанието на публиката, медиите и критиците. Ненапразно мнозина го наричат институция. През годините в състава му са били музиканти като Васил Вълчев, Николай Беспалов, Николай Гагов, проф. Димо Димов, проф. Ангел Станков, Джефри Дийн и др. Репертоарът на формацията се състои от класически виенски и модерни музикални пиеси, някои от които написани специално за нея. Много нейни студийни записи са издадени в България, Гърция, Япония.

Билети за концерта "Коледна бъркотия" на цена 20 лева могат да се намерят на касата на зала "България" и в Ивентим.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата