Медия без
политическа реклама

След Морфов и Асен Блатечки ще поставя в Плевен

Известният актьор е включил куп столични звезди в екипа на спектакъла „Благородният испанец“, който не се препоръчва за зрители под 16

23 Ноем. 2022
БГНЕС
Асен Блатечки

След като Александър Морфов сътвори на плевенска сцена поредния си театрален хит „Антигона“ по Жан Ануи – неговата първа режисьорска работа в България след 7-годишна пауза, след Ованес Торосян с Шекспировия „Хамлет“ и Василена Радева с „Талант“ от Захари Карабашлиев, Драматично-куклен театър „Иван Радоев“ продължава тенденцията да кани известни имена да поставят в града.

Сега е ред на Асен Блатечки, който се е заел с комедията “Благородният испанец” от Съмърсет Моъм. Премиерата е предвидена за 21 декември на софийската Открита сцена "Сълза и смях", а в Плевен ще бъде няколко дни по-късно - в края на месеца, съобщи за в. "Сега" новият директор на извънстоличната трупа - драматургът Димитър Кабаков. Музиката за новата продукция е на Константин Цеков от ФСБ, сценографията е на Анелия Райкова, а костюмите са проектирани от Лиляна Гергишанова.

Специалният грим на актьорите ще бъде дело на София Ракова. Като режисьор на новата постановка Асен Блатечки е ангажирал, наред с артисти от Плевенския театър, и звезди с общонационална популярност: Станимир Гъмов, Румен Угрински, Даниел Пеев, Петьо Петков-Шайбата, Цветомир Иванов, Стефан Рядков, Албена Павлова, Невена Бозукова, Жанина Стоилова и Мария Илиева.

Пиесата разказва за група английски туристи, заминали на екскурзия в Испания, където се натъкват на странна местна особа. Той е испанец и освен че танцува страстно фламенко и страстно може да мрази и да обича, се оказва влюбен във вдовица, която обаче не отговаря на предложенията му и го заблуждава, че някой от групата туристи е неин съпруг. Объркването става пълно, когато испанецът отива при всеки един от англичаните със страстна молба за ръката на жена му… Отвъд многобройните комедийни ситуации на сцената има и сериозен повод за разсъждения за семейството, за човешките отношения, истината и лъжата между двама души, които твърдят, че се обичат, подсказват от екипа.

Новата постановка на Асен Блатечки се очаква да допринесе за празничното настроение на плевенчани и гостите на града в навечерието на коледните и новогодишните празници. Създателите на спектакъла посочват, че е препоръчителен родителски контрол 16+. Новата продукция ще се разпространява из страната от името на Театър „Мелпомена”, с който плевенската трупа има дългогодишни отношения.

 

ПРИЕМСТВЕНОСТ

Асен Блатечки е поканен да постави "Благородният испанец" от новия директор Димитър Кабаков, който зае шефския пост в театъра след Васил Василев. Сред първите проекти, които Кабаков осъществи в мандата си на и.д. до обявяването на конкурс за длъжността, са "Талант" с режисьор Василена Радева, най-новата премиера - "Чудо" от Иван Радоев с режисьор Надя Панчева и гост звезда Станка Калчева, и др.

Помолен от в. "Сега" да коментира казуса в Народния театър, оглавен от неговия предшественик в Плевен, Кабаков беше категоричен: "В тази ситуация няма печеливши. Никой не се съсредоточава върху добрите неща, направени от Васил Василев, откакто е директор там, а върху един "конфликт", който според мен не е реален и няма нищо общо с творческата работа в театъра. Предишният директор Мариус  Донкин също беше свързан с ДПС, но тогава никой не възрзяваше. Васил Василев е поканил Кръстева като специалист, а не като политическа личност", каза Кабаков и допълни, че обмисля да напише и нещо повече като коментар по случая.

Още по темата