Quantcast
След Морфов и Асен Блатечки ще поставя в Плевен | СЕГА
facebook
twitter

Култура

След Морфов и Асен Блатечки ще поставя в Плевен

Известният актьор е включил куп столични звезди в екипа на спектакъла „Благородният испанец“, който не се препоръчва за зрители под 16
3 572
 БГНЕС
Асен Блатечки

След като Александър Морфов сътвори на плевенска сцена поредния си театрален хит „Антигона“ по Жан Ануи – неговата първа режисьорска работа в България след 7-годишна пауза, след Ованес Торосян с Шекспировия „Хамлет“ и Василена Радева с „Талант“ от Захари Карабашлиев, Драматично-куклен театър „Иван Радоев“ продължава тенденцията да кани известни имена да поставят в града.

Сега е ред на Асен Блатечки, който се е заел с комедията “Благородният испанец” от Съмърсет Моъм. Премиерата е предвидена за 21 декември на софийската Открита сцена "Сълза и смях", а в Плевен ще бъде няколко дни по-късно - в края на месеца, съобщи за в. "Сега" новият директор на извънстоличната трупа - драматургът Димитър Кабаков. Музиката за новата продукция е на Константин Цеков от ФСБ, сценографията е на Анелия Райкова, а костюмите са проектирани от Лиляна Гергишанова.

Специалният грим на актьорите ще бъде дело на София Ракова. Като режисьор на новата постановка Асен Блатечки е ангажирал, наред с артисти от Плевенския театър, и звезди с общонационална популярност: Станимир Гъмов, Румен Угрински, Даниел Пеев, Петьо Петков-Шайбата, Цветомир Иванов, Стефан Рядков, Албена Павлова, Невена Бозукова, Жанина Стоилова и Мария Илиева.

Пиесата разказва за група английски туристи, заминали на екскурзия в Испания, където се натъкват на странна местна особа. Той е испанец и освен че танцува страстно фламенко и страстно може да мрази и да обича, се оказва влюбен във вдовица, която обаче не отговаря на предложенията му и го заблуждава, че някой от групата туристи е неин съпруг. Объркването става пълно, когато испанецът отива при всеки един от англичаните със страстна молба за ръката на жена му… Отвъд многобройните комедийни ситуации на сцената има и сериозен повод за разсъждения за семейството, за човешките отношения, истината и лъжата между двама души, които твърдят, че се обичат, подсказват от екипа.

Новата постановка на Асен Блатечки се очаква да допринесе за празничното настроение на плевенчани и гостите на града в навечерието на коледните и новогодишните празници. Създателите на спектакъла посочват, че е препоръчителен родителски контрол 16+. Новата продукция ще се разпространява из страната от името на Театър „Мелпомена”, с който плевенската трупа има дългогодишни отношения.

 

ПРИЕМСТВЕНОСТ

Асен Блатечки е поканен да постави "Благородният испанец" от новия директор Димитър Кабаков, който зае шефския пост в театъра след Васил Василев. Сред първите проекти, които Кабаков осъществи в мандата си на и.д. до обявяването на конкурс за длъжността, са "Талант" с режисьор Василена Радева, най-новата премиера - "Чудо" от Иван Радоев с режисьор Надя Панчева и гост звезда Станка Калчева, и др.

Помолен от в. "Сега" да коментира казуса в Народния театър, оглавен от неговия предшественик в Плевен, Кабаков беше категоричен: "В тази ситуация няма печеливши. Никой не се съсредоточава върху добрите неща, направени от Васил Василев, откакто е директор там, а върху един "конфликт", който според мен не е реален и няма нищо общо с творческата работа в театъра. Предишният директор Мариус  Донкин също беше свързан с ДПС, но тогава никой не възрзяваше. Васил Василев е поканил Кръстева като специалист, а не като политическа личност", каза Кабаков и допълни, че обмисля да напише и нещо повече като коментар по случая.

Още

Директорът: Народният не е „Театр имени Александра Морфова“

02.12.2022

836
Минеков: Ще пресуша блатото в Народния театър

01.12.2022

Обновена

ИРИНА ГИГОВА

1354
Валери Йорданов поиска оставката на директора на Народния

30.11.2022

5617