Медия без
политическа реклама

След дълго отсъствие от екрана София Лорен се цели в нов "Оскар"

На 13 ноември е премиерата на първия ѝ филм от 11 години насам "Животът пред теб"

29 Окт. 2020
Лорен с малкия си екранен партньор от Сенегал.
снимка: Netlix
Лорен с малкия си екранен партньор от Сенегал.

След над 10 години отсъствие от киноекрана легендата София Лорен се завръща. Е, за съжаление не на големия екран, както са свикнали да я виждат почитателите й вече седем десетилетия. Най-новият филм с нейно участие бе закупен от "Нетфликс" още преди 8 месеца, преди да се разрази коронавирусната пандемия, довела до почти пълен колапс класическата киноиндустрия.

За последен път Лорен се появи в пълнометражен филм през 2009 г., с малка роля в "Девет" на режисьора Роб Маршъл. Този път 86-годишната икона на седмото изкуство получава подобаваща за таланта и славата си изява. София Лорен се превъплъщава в мадам Роза - героинята на Ромен Гари от прочутия му роман "Животът пред теб", а режисьор на екранизацията е синът на актрисата Едоардо Понти. Това е третото сътрудничество на майка и син след "Между непознати" (2002) и късометражката от 2014-а "Човешкият глас".

Романът "La vie devant soi" е публикуван от Гари под псевдонима Емил Ажар през 1975-а, а за пръв път е филмиран две години по-късно от израелския режисьор Моше Мизрах. Тогава главната роля изпълнява Симон Синьоре, а продукцията получава „Оскар“ за най-добър чуждоезичен филм. В романа възрастната мадам Роза е бивша проститутка, оцеляла от Холокоста. Тя се грижи за изоставени деца, като под крилото  ѝ попада и 12-годишният дребен крадец Момо от Сенегал. Двамата започват да се закрилят взаимно. 

Понти измества действието от Франция през 70-те в италианско крайбрежно градче в наши дни - но историята е по-малко или повече същата, дваж по-актуална заради бежанците, които акостират по средиземноморските брегове на Европа в наши дни. Американската критика, например в изданието Indiewire, вече спекулира, че "Животът пред теб" би бил силна кандидатура от страна на Италия за предстоящите "Оскари" (които все още не е съвсем ясно кога ще се състоят и какви претенденти ще включват). Посочва се и че филмът може да донесе на София трета Академична награда. Това би я направило най-възрастна номинирана/наградена актриса в близо 100-годишната история на "Оскарите".

Лорен е носителка на "Оскар" за главна женска роля в "Чочарка" (1960, наградата получава през 1962 г.) и за цялостен принос към киното (1991).  Миналата година тя се завърна в Холивуд, за да връчи почетен "Оскар" на Лина Вертмюлер. Пет пъти е била лауреат и на „Златен глобус“, както и на редица награди от Кан, Венеция, Берлин, Москва. Снимала е с най-големите режисьори в историята на киното - от Чарли Чаплин и Джордж Кюкор до Виторио де Сика и Лукино Висконти, а сред екранните й партньори са били Марлон Брандо, Кари Грант, Ричард Бъртън, Марчело Мастрояни... В "Животът пред теб" обаче тя играе рамо до рамо с малкото сенегалче Ибрахима Гуейе, избран след прослушване на 350 деца. 

Филмът, който бе завършен продукционно по време на пандемията, ще има премиера в "Нетфликс" на 13 ноември, като преди това се очаква да бъде показан в ограничен брой кинопрожекции. Стрийминг платформата организира Zoom дисусия с Лорен, водена от Изабела Роселини - дъщерята на Ингрид Бергман и Роберто Роселини, в който легендата разказа за работата по филма. "Обичам да работя със сина си. Споделяме обща душа." За да се превъплъти органично в мадам Роза, тя е черпила опит от своето неаполитанско детство по време на Втората световна война. Израснала без баща, само с майка и сестра, тя си спомня за страха по време на бомбардировките над Италия. 

"Живеем в толкова поляризиран свят", коментира Лорен. "Филмът разказва колко е важно да бъдеш видян и чут. Само ако се научим да се прегръщаме и да приемаме различията си, можем да създаваме връзки без граници."

There are encounters that change a life. Others that can save it. The Life Ahead starring Sophia Loren and Ibrahima Gueye arrives on Netflix on November 13th...

 

Още по темата