facebook
twitter

Култура

След 500 г. агнецът от Гент прогледна с човешки очи

Реставрация за милиони предизвика незаслужени насмешки
1 362
 Снимка KIK-IRPA.
Вляво - агнецът, както е изглеждал през последните 470 години, вдясно - агнецът днес.

Помните ли испанската пенсионерка, която през 2012 г. доброволно се нагърби със задачата да реставрира фреска от 1890 г. с образа на Исус и направи Божия син на маймуна? Подобен случай сега предизвиква изумление в (и извън) Белгия. Само че вместо пенсионерка-доброволка, тук е действал цял екип скъпоплатени реставратори. И вместо по фреска от края на XIX век в местна църква, те са работили върху „Поклонението пред Мистичния агнец“ от 1432 г. - централната част на най-значимото произведение на Ян ван Ейк, прочутия олтар в Гент. 

Резултатът от реставрацията на една от най-прочутите творби на изящните изкуства е описан като “шокиращ за всички”, вгледали се в „изключително човешките очи“ на овцата, пише „Гардиън“. Той стана обект на присмех и в социалните мрежи по цял свят.

Олтарът в Гент, рисуван от Ян ван Ейк - евентуално под ръководството на по-големия му брат Хуберт - през 1432 г. за катедралата "Сен Баво", е един от шедьоврите на световната живопис и се смята за първото голямо произведение на изкуството, в което са използвани маслени бои. От векове неговият централен панел, озаглавен "Преклонението пред Мистичния агнец", представя скромна овца (агнецът Божий), принасяна в жертва като символ на Исус Христос.

Но както съобщава изданието Smithsonian, през 1550 г. втора група художници са рисували върху овцата и нейният първоначален, проникващ директно в душата поглед, е останал скрит за близо пет века. Сегашната реставрация на стойност милиони евро разкрива оригиналното изражение на чифтокопитното. И то е "тревожно хуманоидно", както съобщават медиите - новото агнешко лице има по-големи, по-жизнени очи и по-отчетлив розов нос.

"В ранната нидерландска живопис не сме виждали нищо подобно”, казва ръководителката на реставрацията Елен Дюбоа.

Специалистите от Кралския институт за културно наследство в Белгия са използвали хирургични скалпели и микроскопи, за да премахнат старата боя „милиметър по милиметър“, за да разкрият още по-старата оригинална овца.„Няма думи, които да изразяват резултата“, казаха те в изявление на уебсайта на кралския институт. „Освободени от дебелите слоеве на пожълтелия лак и по-грубите покрития, можем да открием майсторството на художника в пълната му виртуозност.

Институтът заяви, че реставрацията е върнала на агнеца оригиналната жизненост, богатството на детайлите и блестящите цветове, на на чиято изключителна красота всички ще могат да насладят“. Били са изгубени само 5% от първоначалната боя, твърдят специалистите.

Централният панел с агнето бе върнат в катедралата и изложен на показ днес. Събитието е озаглавено „Завръщането на Агнеца“.

 

БУРНА ИСТОРИЯ

Олтарът, с широчина 443 см и височина 350 см в отворено състояние, е едно от най-често крадените произведения на изкуството за всички времена. След като е почти унищожен от пожар при бунтове на калвинисти, той е бил разбиван, разграбван, разглобяван, цензуриран, обиран от Наполеон, издирван през Първата световна война, продаван от духовник-ренегат, краден многократно през Втората световна война... Гьоринг го е искал за частната си колекция, а Хитлер - като център на неговия супер музей. В края на войната го спасява специален отдел на американската армия (известен от филма „Пазители на наследството“ с Джордж Клуни), миньори и екип от командоси-двойни агенти. И всичко това го прави още по-известен.                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                

6

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

5 български манастира ще бъдат реставрирани с европари

24.12.2019

901 10
Започна първата мащабна реставрация на Плевенската панорама

22.08.2019

582 1
Реставрация
Реставрация

17.04.2019

469

Коментари

urupuchi

 новото агнешко лице има по-големи, по-жизнени очи и по-отчетлив розов нос 

 

и устни яко напомпени с хиалуронова киселина. 

wreckage
снимка на wreckage

човешки очи, друг път.

Офце и кози с идентично устройство на очите - колкото щеш, но нема човек с хоризонтално сплескани зеници на очите. Освен ф некой филм на ужасите може би.

 

Нейсе, Гентският олтар е ено од най-великите произведения на живописта и тва е най-важното сведение по въпроса.

 

Виждал съм портрета на сем. Арнолфини(който е извън категория) и още един-два портрета на други лица, излезли изпот четката на покойния Ян ван Ейк, но Гентския олтар го немам видян на живо.  Надявам се некой път да отида ф Гент и да му фърля ено око с кръгла зеница.

John Slow

човешки очи, друг път.

Офце и кози с идентично устройство на очите - колкото щеш, но нема човек с хоризонтално сплескани зеници на очите. Освен ф некой филм на ужасите може би.

Нима има човек, чиито очи са отстрани на главата? Вероятно това се разбира под "човешки очи". Не виждаш ли, че вече не са там, където са били оригинално?

wreckage
снимка на wreckage

не виждам.

Дефинирай "оригинално" и ще видиш защо не виждам.

 

Когато преди двайсетина години изчистиха фреските ф Сикстинската капела и оригиналните им цветове блеснаха бетер Technicolor, разни аматьори почнаха да пискат кво е тва сега, ограбихте труда на Микеланджело, момчетата плачат ф съблекалнята и как може такаебати!

После им мина.

 

"Оригинално" не е тва, с което си свикнал, а тва което е нарисувал художникът, фслучая Ян ван Ейк. Нищо ѝ няма на оригиналната офца и въопще не мяза на човек, малко го докарва на котка въф фейса, но не много.

ловkия

Престанете, това са очите на Цецка Цачева! 

Slava
снимка на Slava

"Специалистите от Кралския институт за културно наследство в Белгия са използвали хирургични скалпели и микроскопи, за да премахнат старата боя „милиметър по милиметър“, за да разкрият още по-старата оригинална овца."

 

Нищо повече.

Влез или се регистрирай за да коментираш

×