Медия без
политическа реклама

Минеков: Реставрацията на културно наследство не е като асфалтирането

29 Юни 2021
Велислав Минеков
БГНЕС
Велислав Минеков

"Работата с културното наследство не е равнозначна на преасфалтирането на едно шосе", намекна за приоритетите на доскорошната власт министърът на културата Велислав Минеков в пресконференцията си пред журналисти днес. На нея представи новия директор на НИНКН арх. Пламен Петров и отново посочи многобройните нарушения по реставрацията на "Яйлата", за които преди две седмици обеща да сезира европейската прокуратура. В подкрепа на тезата си проф. Минеков прочете многобройни становища от български и международни експерти, като следните думи на проф. Диана Гергова: "Яйлата е мемориал на българската корупционна схема. Един от най-ярките примери за използването на огромни суми от еврофондове за псевдопатриотични дейности".

Арх. Петров подкрепи позицията на министъра, че са необходими промени в Закона за културното наследство. Що се отнася до сега действащия ЗКН, той е бил грубо нарушен при реставрацията на паметника на Александър II в София. Реставрирането е възложена на скулптора Марин Марков, който не фигурира в регистъра на лицата, имащи право да извършват дейности по консервация и реставрация на културни ценности. "Нарушението се наказва свирепо", подчерта Минеков и се пошегува: "Представете си, че защото съм красив и умен, някой ми беше дал да реставрирам Казанлъшката гробница, аз не съм харесал стенописите вътре и съм я пребоядисал с латекс, но с много добри намерения. Извършил ли съм престъпление според вас? Аз съм искал да светне вътре, да бъде по-красиво, според моите разбирания. "Минеков подчерта, че документите и доказателствата, които е събрал, са в огромно количество и подкрепят тезата му. Той припомни и че загадъчният дарител на средства за възстановяване на паметника е в санкционния списък на САЩ и е заподозрян като участник в организирана престъпна група. 

Минеков говори и за така наречената Първа българска изложба в Лувъра през 2015 г., организирана по време на министерския мандат на Вежди Рашидов. Той обвини предшественика си в нецелесъобразно разходване на средства, а покрай това припомни, че за пръв път нашите съкровища са показани в музея "Смитсониън" през 1974 г. След успеха им там са обиколили целия свят, и всеки път това е носило огромни приходи, уточни проф. Минеков. "За първи път ние плащаме, за да представим нашето културно наследство", посочи министърът и уточни, че сумата е близо 700 000 лв., като част от нея е била за скъпи нощувки на приближени до властта журналисти.

Финансовото състояние на МК е незавидно - касата е обрана до дъно, всичко е било разходвано безобразно, коментира също действията на своите предшественици на поста Велислав Минеков. 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата