Quantcast
Минеков: Реставрацията на културно наследство не е като асфалтирането | СЕГА
facebook
twitter

Култура

Минеков: Реставрацията на културно наследство не е като асфалтирането

2 025
 БГНЕС
Велислав Минеков

"Работата с културното наследство не е равнозначна на преасфалтирането на едно шосе", намекна за приоритетите на доскорошната власт министърът на културата Велислав Минеков в пресконференцията си пред журналисти днес. На нея представи новия директор на НИНКН арх. Пламен Петров и отново посочи многобройните нарушения по реставрацията на "Яйлата", за които преди две седмици обеща да сезира европейската прокуратура. В подкрепа на тезата си проф. Минеков прочете многобройни становища от български и международни експерти, като следните думи на проф. Диана Гергова: "Яйлата е мемориал на българската корупционна схема. Един от най-ярките примери за използването на огромни суми от еврофондове за псевдопатриотични дейности".

Арх. Петров подкрепи позицията на министъра, че са необходими промени в Закона за културното наследство. Що се отнася до сега действащия ЗКН, той е бил грубо нарушен при реставрацията на паметника на Александър II в София. Реставрирането е възложена на скулптора Марин Марков, който не фигурира в регистъра на лицата, имащи право да извършват дейности по консервация и реставрация на културни ценности. "Нарушението се наказва свирепо", подчерта Минеков и се пошегува: "Представете си, че защото съм красив и умен, някой ми беше дал да реставрирам Казанлъшката гробница, аз не съм харесал стенописите вътре и съм я пребоядисал с латекс, но с много добри намерения. Извършил ли съм престъпление според вас? Аз съм искал да светне вътре, да бъде по-красиво, според моите разбирания. "Минеков подчерта, че документите и доказателствата, които е събрал, са в огромно количество и подкрепят тезата му. Той припомни и че загадъчният дарител на средства за възстановяване на паметника е в санкционния списък на САЩ и е заподозрян като участник в организирана престъпна група. 

Минеков говори и за така наречената Първа българска изложба в Лувъра през 2015 г., организирана по време на министерския мандат на Вежди Рашидов. Той обвини предшественика си в нецелесъобразно разходване на средства, а покрай това припомни, че за пръв път нашите съкровища са показани в музея "Смитсониън" през 1974 г. След успеха им там са обиколили целия свят, и всеки път това е носило огромни приходи, уточни проф. Минеков. "За първи път ние плащаме, за да представим нашето културно наследство", посочи министърът и уточни, че сумата е близо 700 000 лв., като част от нея е била за скъпи нощувки на приближени до властта журналисти.

Финансовото състояние на МК е незавидно - касата е обрана до дъно, всичко е било разходвано безобразно, коментира също действията на своите предшественици на поста Велислав Минеков. 

Още

Почина скулпторът Величко Минеков

02.08.2022

5185
София била поставена пред свършен факт със светещите очи на Самуил

25.06.2022

7931
Рига ще разруши паметника на съветската армия

12.05.2022

6612