Quantcast
Тридневен концерт събира пари за "летящата чиния" на Бузлуджа | СЕГА
facebook
twitter

Култура

Тридневен концерт събира пари за "летящата чиния" на Бузлуджа

Вълдобрев, „Уикеда“ и други пеят за опазването на мозайките с Живков, Ленин и Димитров 
1 654
 Уикипедия
Чинията отвътре през 2014 г., сега е по-зле.

Редица български попмузиканти се събраха в петък, събота и днес за тридневен концерт на Бузлуджа, съобщи Нова телевизия. Този път на импровизираната сцена на историческата поляна, където всяка година на традиционните си събори се срещат членове и ръководители на социалистическата партия, няма речи на Корнелия Нинова и Крум Зарков. Няма и изпълнения на Горан Брегович и Веселин Маринов за лява публика, а само музика с благотворителна цел. 

Целта е да се съберат 64 000 лв., които ще отидат за дървен материал, метални плоскости и специален промазан плат, които да не позволят по-нататъшното разпадане мозайките от Дома-музей. Това съобщи арх. Дора Иванова от фондация „Проект Бузлуджа“. Музикалните прояви на първия благотворителен Open Buzludzha Fest преминават под мотото „Музика за мозайка“ или изкуство за изкуство, допълни арх. Иванова. Но едва ли ще се мине без втори, трети и т.н. концерти, защото за ремонта на покрива са необходими между 3 и 5 млн. лева, без да говорим колко би струвало отоплението на Бузлуджа 6 месеца годишно. 

В петък шоуто започна със акустична вечер на Стефан Вълдобрев & Мирослав Иванов, в събота продължи с горещите ритми на „Уикеда“ и други, а днес началото ще даде неподражаемата Мила Роберт. Билетите струват по 15 лв. за едно денонощие и осигуряват използването на палатков лагер, построен в близост до сцената. 

Open Buzludzha Fest е кулминацията в представянето на „Плана за опазване и управление“ на паметника Бузлуджа, по който под егидата на ИКОМОС от две години работи международният експертен екип на архитект Дора Иванова, в партньорство с фондация „Гети“, Германското федерално министерство на вътрешните работи, програмата на ЕС Urban Agenda, както  и организацията Европа Ностра. Експерти от няколко страни считат, че Бузлуджа може да се превърне в център за обучение, място за представяне на модерно изкуство.

„Целта е да се създаде едно мултифункционално място, насочено към бъдещето — допълни арх. Иванова. — което обаче да създаде именно тази основа за толерантност и демократичност“. Все понятия, които нямат много общо с изобразените на мозайките Тодор Живков, Ленин и Георги Димитров. 

По-рано тази седмица Община Казанлък съобщи, че Дом-паметникът на връх Бузлуджа вече има статут на недвижима културна ценност от национално значение. Това е било решено на експертен съвет към министъра на културата. Предизвиканата негативна реакция в обществото накара служебния министър Велислав Минеков да поясни, че съветът наистина е разгледал подобно предложение - направено от директора на Националния институт за недвижимо културно наследство (НИНКН), но засега то не е стигнало до него, нито пък е влязло в сила.

Едва след като то бъде получено, и след като изтече едномесечен срок от публикуване на Уведомлението за обекта на страницата на МК, може да бъде издадена заповед за предоставяне на статут по преценка на действащия министър (който по това време може да е Минеков, а може и да не е).

Още

Съживиха най-трогателната Пиета на Микеланджело 

23.10.2021

1593
Реставрацията на бойковизма няма да мине

15.10.2021

ПЕТЬО ЦЕКОВ

32834
Реставратори откриха любов в шедьовър на Вермеер

10.09.2021

1622