Медия без
политическа реклама

Реставратори откриха любов в шедьовър на Вермеер

10 Септ. 2021
Картината „Момиче чете писмо пред отворен прозорец“ в новия си вид бе представена за първи път през публика на изложбата в Дрезден.
EPA/BGNES
Картината „Момиче чете писмо пред отворен прозорец“ в новия си вид бе представена за първи път през публика на изложбата в Дрезден.

Изложба с шедьоври на Йоханес Вермеер (1632-1675) и други майстори от холандския златен век в изобразителното изкуство бе открита снощи в Дрезден, в присъствието на канцлера Ангела Меркел и премиера на Нидерландия Марк Рюте. Това е най-голямата експозиция на Вермеер в Германия до момента, с наети картини от най-висока класа от Европа и САЩ. 

Основният фокус на изложбата е картината „Момиче чете писмо пред отворен прозорец" от 1657-1659, собственост на Дрезденския музей на старите майстори. Тя привлича най-голямо внимание, защото след четиригодишна реставрация - и за първи път от векове, публиката може да я види такава, каквато я е създал художникът преди 360 години. 

Картината е собственост на местния музей повече от 250 години. Тя е закупена за колекцията на саксонския курфюрст Фридрих-Август II в Париж през 1742 г. и оттогава е част от Дрезденската картинна галерия на старите майстори. 

Благодарение на рентгенографско изследване още през 1979 година стана известно, че в горната дясна част на платното е имало фигура на Купидон. Находката е потвърдена през 2009 г. с помощта на инфрачервена рефлексография. Смяташе се, че художникът сам е променил композицията, като е покрил „картината в картината“. 

Но още в началото на големият реставрационен проект, започнал през май 2017 г., реставраторите открили, че слоевете боя, закрили голият Купидон на стената, са били нанесени от друга ръка. При свалянето на лака от XIX век те забелязали, че  „характеристиките на разтворимост“ на боята в тази част на платното — там, където дълги години всички виждали само гола стена зад гърба на момичето, са различни от тези в останалата повърхност на картината.  

Допълнителен оглед, включително анализ в археометрична лаборатория (археометрията е научна дисциплина, която определя възрастта и произхода на обектите чрез физико -химични методи), разкри слоеве от свързващо вещество и замърсяване между изображението на Купидон и боята, която го покрива. Реставраторите стигнали  до заключението, че новият слой е добавен към платното няколко десетилетия след създаването на картината и затова няма как да е работа на Вермеер.  

„Това е най-сензационното събитие в цялата ми кариера“, каза  Ута Нейдхард, старши реставратор на музея, през 2019 г., когато откритието стана известно. Според нея картината сега е „съвсем различна работа“.

След като слоят беше внимателно отстранен със скалпел под микроскоп, сюжетът наистина се промени радикално. Днес няма съмнение, че момичето чете любовно писмо - преди това бе само една от възможностите, предполагана от по-романтичните зрители. Невижданата досега картина в картината с Купидон заема почти цялото пространство на стената зад момичето, което прави композицията по-активна и богата, а героинята вече не изглежда толкова изоставена и самотна.

От днес до 2 януари 2022 г. възвърналото оригиналния си вид платно може да се види на голямата изложба Johannes Vermeer. On Reflection („Ян Вермеер.  Размисли/Отражения“ в Дрезденската художествена галерия на старите майстори. Общо изложбата ще включва пет картини на художника, което я прави една от най-значимите експозиции на нидерландския  майстор през последните години (до нас са достигнали 34 работи на майстора).  

Изключителните експонати, предоставени от институции от трети страни, включват още „Географът“ (1669 г.) от Института по изкуствата „Щадел“ във Франкфурт, „Изглед на къщите в Делфт“ (Малката улица) (около 1658 г.) от Рийксмузеум в Амстердам и „Дамата“ (около 1670-1672), във фона на която се вижда същата картина с Купидон - тя е наета от Националната галерия в Лондон.

Още по темата