Медия без
политическа реклама

Епидемията от екотероризъм застигна и "Момичето с перлена обица"

Шедьовърът на Вермеер не е пострадал

27 Окт. 2022

Екотероризмът върху произведения на изкуството придоби епидемични размери, след като в един месец климатичните активисти атакуваха три шедьовъра (и една восъчна фигура на крал Чарлз III). Днешната акция бе насочена към картината на Вермеер "Момичето с перлена обица". Шедьовърът, изложен в Маурицхаус в Хага, е нападнат от двама млади мъже с тениски на екологичната организация Just Stop Oil. Видеото, разпространено в социалните мрежи, показва как единия е залепил ръката си за стената, а другият се опитва да залепи главата си за стъкленото защитно покритие на платното, докато първият излива във врата му консерва доматено пюре. 

Картината не е пострадала. Полицията е арестувала трима души за "атака на имущество", пише Dutchnews.nl. Залата, в която е окачена "Момичето с перлена обича", бе затворена за посетители. "Маурицхаус" публикува кратко изявление: "Изкуството е беззащитно и ние заклеймяваме всеки опит да бъде повредено, по каквато и да било причина".

"Няма да правим други коментари, защото не искаме да придаваме важност на това действие, като му обръщаме внимание", казаха още от музея.  

През последните дни екоактивисти атакуваха "Слънчогледите" на Ван Гог в Националната галерия в Лондон и "Купи сено" на Клод Моне в Постдам. Смята се, че атаката с торта върху "Мона Лиза" през май т.г. също е била по екологични подбуди. Нито една от картините не е пострадала.

За втори път активисти заливат картина, за да привлекат вниманието върху промените в климата - след залетите със супа "Слънчогледи" на Ван Гог, този път на прицел бе известна картина на Клод Моне, струваща 110 млн. долара.

 

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Ще се осъществи ли ротацията във властта?