Медия без
политическа реклама

Месец затвор за екоактивистите, които се залепиха за картина

03 Ноем. 2022
EPA/BGNES
Експерти обследваха картината в музея "Маурициус" след нападението на екоактивистите

Съд в Нидерландия осъди вчера двама белгийски природозащитници, които миналата седмица атакуваха известната картина на Йоханес Вермер "Момичето с перлена обица" на по два месеца затвор, от които един месец условно, предаде Ройтерс, съобщи БТА. 

За да подчертаят как видът на унищожена картина събужда асоциации с унищожена планета, един от природозащитниците залепи главата си за стъклото, покриващо световно известното платно в музея в Хага, макар че картината не бе повредена.

"Произведение на изкуството, което е изложено за всички нас, за да му се наслаждаваме, беше изцапано от обвиняемите, които смятат, че посланието им има приоритет над всичко друго", заяви прокурорът.

Той поиска наказание от четири месеца, от които два условно, но съдията каза, че не иска присъдата да обезсърчи други хора да протестират.

Двамата мъже бяха осъдени по бързата процедура по обвиненията на прокуратурата. Трети природозащитник, които не се съгласи да бъде съден по бързата процедура, ще се изправи пред съда в петък.

И тримата са част от природозащитната организация "Просто спрете петрола - Белгия". Тя определи присъдата като "иронична". "Не е ли иронично да бъдат съдени природозащитници, които ненасилствено се противопоставят на масовото унищожение на живота на планетата", написа групата в имейл.

Екотероризмът върху произведения на изкуството придоби епидемични размери, след като в един месец климатичните активисти атакуваха три шедьовъра (и една восъчна фигура на крал Чарлз III). Днешната акция бе насочена към картината на Вермеер "Момичето с перлена обица".

Засега те са единствените в поредицата атаки срещу произведения на изкуството, осъдени по бързата процедура. Дни преди тях други екоактивисти вандализираха "Слънчогледите" на Ван Гог в Националната галерия в Лондон и "Купи сено" на Клод Моне в Постдам. Всички тези актове са символни - нито една от картините не е пострадала.

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Ще се осъществи ли ротацията във властта?