Медия без
политическа реклама

Кой купил билет за Вермеер - купил

Разпродадени са всички билети за изложбата в Амстердам - общо над 450 хиляди

12 Март 2023
"Момичето с перлената обица"
"Момичето с перлената обица"

Напълно разпродадени са пропуските за най-мащабната досега изложба с творби на Йоханес Вермеер (1632-1675) в Райксмузеум в Амстердам, съобщи ДПА, позовавайки се на информация от музея. В нидерландската столица до 4 юни са изложени 28 от общо 37 запазени произведения на бароковия майстор от Делфт. Никога досега толкова много творби на автора не са били показвани заедно на едно място.

Изложбата се очерта като едно от най-големите културни събития на 2023 г. в глобален мащаб и се очаква да бъде видяна от близо половин милион души.

Скоро след откриването на експозицията на 10 февруари всички 450 000 пуснати в продажба билета са били разпродадени, съобщават от Райксмузеум. От институцията взеха решение да удължат работното време до 22 ч., за да дадат възможност на повече посетители да разгледат шедьоврите на Вермеер. Но и допълнителните билети вече са напълно разпродадени, каза говорителката на музея. Интересът от цял свят бил толкова голям, че достъпът до сайта е временно блокиран. От Райксмузеум не съобщиха колко е общата бройка на продадените билети за изложбата онлайн и на касата на музея.

Йоханес Вермеер (1632-1675) ни е оставил само 34 (според други източници 37) картини. Наследството му е толкова ценно и, в същото време, оскъдно, че неговите творби рядко се дават назаем на галерии.

За неуспелите да се снабдят с входни билети от управата на музея предлагат достъп до онлайн изложбата "По-близо до Йоханес Вермеер", която показва в детайли всички изложени творби. На уебстраницата Dichter bij Johannes Vermeer актьорите Стивън Фрай и Джой Делима разказват историите на картините, показани във фотографии с ултрависока резолюция. 

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

Вермеер, Амстердам

Още по темата