Медия без
политическа реклама

Нови проблеми пред реставрацията на Парижката Света Богородица

07 Февр. 2021
 Конструкцията на Нотр Дам е стабилизирана и безопасността на историческия паметник скоро ще бъде изцяло гарантирана.
EPA/BGNES
Конструкцията на Нотр Дам е стабилизирана и безопасността на историческия паметник скоро ще бъде изцяло гарантирана.

22 месеца след като парижани наблюдаваха с ужас как пожар едва не унищожи катедралата „Нотр Дам“, предстои приключването на още един етап от възстановяването на историческата забележителност. Последното действие в укрепването на конструкцията така, че вече да няма опасност от срутване, е монтаж на дървените подпори под сводовете на покрива, който трябва да започне този месец и да приключи през юли. 

През април 2019 г. огънят унищожи две трети от покрива на катедралата. Минути след избухването на пламъците рухна и 96-метровият шпил. Високата температура при пожара, съчетана с щетите, нанесени от падащите отломки и работата на пожарникарите по потушаването на огъня, доведоха до възникването на сериозни конструктивни дефекти, които вече са почти отстранени. 

Новото предизвикателство пред реставраторите, сочи френският ежедневник „Льо Паразиен“, цитиран от БГНЕС, е намирането на най-подходящите камъни, подобни на тези, които са останали незасегнати от пожара.

Оказва се, че това е проблем, с който от няколко години вече са се сблъсквали участниците в реставрации на други исторически паметници в столицата, тъй като няма толкова много ресурси. Камъните, използвани за катедралата, са „варовици от еоцена, образувани преди 41 до 48 милиона години“, според Давид Десандие, геолог и ръководител на проекти в Бюрото за минно-геоложки изследвания. 

На север от Париж има кариери, които евентуално биха могли да осигурят материал. Но първо трябва да се открият образци, които да съвпадат с тези от Нотр Дам по няколко параметъра: нюанс на цветовете, устойчивост… След това те ще бъдат използвани за възстановяването на сводовете и на фронтоните, които са повредени от пламъците. Още не е известно какво количество камъни ще бъде необходимо, но се предполага, че ще то бие всички рекорди, поставени досега при реставрирането на други обекти.

По-рано тази седмица в центъра на вниманието бяха  вековните дъбове, предназначени за дървената конструкция на покрива на катедралата. Експерти по горско стопанство бяха обиколили горите на област Еюр, за да намерят дървета с перфектни размери. Внушителните дървени опорни сводове бяха изработени точност до милиметър в Мерт и Мозел, на триста километра от столицата.

В края на януари 2021 г. петдесет и двата дървени опорни свода напуснаха работилницата Le Bras и отпътуваха за Париж, за да укрепят петте каменни свода на катедралата, които бяха отслабени или повредени или изцяло унищожени от срутването на шпила  по време на пожара от април 2019 г.

През 2020 г. президентът Макрон обяви, че катедралата ще бъде възстановена в първоначалния й вид в рамките на пет години, за да бъде отворена отново през 2024 г. 

Още по темата