Медия без
политическа реклама

Себастиан Кнауер идва за Моцартовите празници в Правец

Празникът на класиката ще се проведе на 19 и 20 юли

29 Май 2024
Фестивалът край езерото в Правец, който претърпя 15 издания под името "Моцартови празници", вече се нарича Pravets Art Nights.
Фестивалът край езерото в Правец, който претърпя 15 издания под името "Моцартови празници", вече се нарича Pravets Art Nights.

За втора година Софийската филахрмония ще бъде музикален домакин на фестивала край езерото в Правец, известен по-рано с името "Моцартови празници". Негов дългогодишен творчески двигател бе оперната прима Христина Ангелакова (1944-2018), а от миналата година той се нарича вече Pravets Art Nights и негов домакин е първият ни оркестър под ръководството на Найден Тодоров, сега и служебен министър на културата. 

На 19 и 20 юли почитателите на класиката ще имат възможност да се срещнат със световнопризнати солисти и диригенти. Първата вечер на откритата сцена край езерото е посветена на музиката на Гершуин и е с участието на виртуозния немски пианист Себастиан Кнaуер, който ще представи "Рапсодия в синьо". В програмата са включени и увертюрата Funny Face и сюитата "Порги и Бес". Дирижира големият български диригент Емил Табаков. 

В своята над 30-годишна кариера, започнала с концертния му дебют на 14 години, Себастиан Кнауер свири в престижни зали като Берлинската филхармония, Гевандхаус – Лайпциг, Концергебау в Амстердам, Лондонската Уигмор хол, Театър Шанз-Елизе в Париж, Тонхале в Цюрих, Виенската Концертхаус, Линкълн център – Ню Йорк, Театър Харис в Чикаго, Националния център за сценични изкуства – Пекин и зала Топан в Токио. 

Има издадени 15 компактдиска, оценени със суперлативи от критиката - записи на Моцарт, Хайдн, Бетовен, Менделсон, Шуберт, Гершуин, Барбър, Бърнстейн и Копланд. Съвместният му проект с Даниел Хоуп "Изтокът среща Запада" печели наградата Echo Klassik за 2005 и номинация за "Грами". Концертът за пиано This Is (Not) Beethoven – Variations for Piano & Orchestra от композитора Араш Сафаян, издаден от BMG/Modern Recordings през 200, веднага влиза в немските и американските класации за класика.

Наред с тези успехи през 2012-а Себастиан Кнауер основава собствен фестивал „mozart@augsburg“ и е негов художествен ръководител. На фестивала са участвали артисти като Филип Антремон, Марис Янсонс, сър Роджър Норингтън, Менахем Преслер, Андрас Шиф, Даниел Хоуп, Емануел Паю, квартетите "Емерсън", "Артемида", "Хаген", Симфоничните оркестри на Баварското радио и на град Бамберг, камерните оркестри на Цюрих, Виена и Париж. 

Оперната гала "Пучини завинаги", посветена на 120 години от рождението на велики композитор, ще събере на 20 юли оперната прима Мила Михова и харизматичния тенор Матео Фалчер. Под палката на маестро Томас Рьоснер те ще представят арии и дуети от най-емблематичните опери на Пучини. реди няколко месеца Мила Михова очарова публиката, партнирайки на суперзвездата на операта Брин Терфел. Нейният професионален път е белязан от уроците на майка ѝ Дарина Такова и Лукреция Меса – експерт по метода Voice Craft. Мила е стипендиант на фондация "Райна Кабаиванска" към НБУ и на фондация "Борис Христов" за Оперното студио в Националната академия "Санта Чечилия" в Рим, където специализира при Рената Ското. Сред актуалните ѝ ангажименти се открояват дебюти в Германия – като Абигаиле в "Набуко" на Джузепе Верди в Операта в Майнц и в ролята на Мадам Кортезе в "Пътуване до Реймс" на Росини в Операта в Аугсбург, в "Набуко" на фестивала Opera Open в Пловдив и в Държавна опера Варна.

Наред с концертната програма тази година фестивалът организира и майсторски класове по пиано и културен мениджмънт.

Билетите за концертите на цени от 50, 75 и 90 лева са налични на касата на зала "България" и мрежата на Ивентим. 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата