Quantcast

Медия без
политическа реклама

Сциентолози замесили режисьора Пол Хагис в дело за изнасилване

Носителят на "Оскар" шумно критикува влиятелната в Холивуд църква

20 Окт. 2022
ЕРА/БГНЕС
Пол Хагис преди повече от 10 години прогнозира, че Църквата на сциентологията ще го замеси в някакъв скандал.

Канадският режисьор и сценарист, носител на две награди „Оскар“, Пол Хагис се изправи пред съда в Ню Йорк в граждански процес по обвинения в изнасилване, съобщи Variety. Той ще отговаря по заведен още през 2017 г. иск от рекламната агентка Хейли Брийст, която твърди, че Хагис я е изнасилил през 2013-а, когато тя е била на 26 години.

Хагис – режисьор на филма „Сблъсъци“ и сценарист на „Момиче за милиони“ на Клинт Истууд, е обект и на други обвинения за сексуално насилие от страна на още 4 жени, но пред съда в Ню Йорк сега ще отговаря само по случая с Брийст. По време на встъпителните изслушвания по делото адвокатите на 35-годишната днес жена заявиха пред съдебните заседатели, че режисьорът е използвал славата и позицията си в Холивуд, за да окаже натиск върху нея. „Ответникът, Пол Хагис, е известен филмов режисьор и сценарист. Той е спечелил два Оскара. Той е талантлив. Той е могъщ. Освен това е манипулативен. Доказателствата в този случай ще покажат, че г-н Хагис е използвал уменията си за разказване на истории и славата си, за да манипулира и атакува уязвими млади жени във филмовата индустрия“, каза адвокатката на ищцата – Зоуи Залцман, в съдебна зала в Долен Манхатън. Тя изтъкна, че Хагис не е спрял, когато Хейли му казала „не“, борила се и се съпротивлявала.

Хагис не отрича, че двамата са правили секс, но според обясненията му е било по взаимно съгласие. Защитата твърди, че обвинението в изнасилване е отмъщение за решението на Хагис да напусне, а след това и да критикува Църквата на сциентологията. Хагис се раздели със сциентолозите през 2009 г., след 30 години подкрепа, заради нейното противопоставяне на гей браковете. Оттогава той неведнъж е повтарял, че лидерите на сектата са се опитвали да „намерят мръсотия“ по него. „Сциентологията е много успешна в унищожаването на враговете си, без да оставя нито един пръстов отпечатък“, отбеляза адвокатът на защитата Прия Чаудри във встъпителните бележки. Тя изтъкна, че клиентът й е бил набелязан от църквата, защото „не си е тръгнал тихо“. Адвокатът на защитата се позовава и на статия в New Yorker от 2011 г., озаглавена „Отстъпникът: Пол Хагис срещу Църквата на сциентологията“, в която кинематографистът прогнозира, че до две години хората ще прочетат нещо за него, свързано със скандал, който привидно няма нищо общо с църквата.

Адвокатът на Брийст отхвърли възможността клиентката му да има някаква връзка с църквата: „Хейли Брийст няма нищо общо със сциентологията. Сциентологията няма нищо общо с този случай“.

Делото беше заведено преди почти 5 години, когато движението #MeToo набираше известност. Хейли разказала на приятели за срещата си с Хагис през 2013 г., но никога не съобщила на полицията, защото се страхувала от него и от евентуалното му отмъщение, според нейната адвокатка. Тя отбеляза още, че Брийст почувствала смелостта да говори, след като Хагис лицемерно осъдил Харви Уайнстийн в пресата, когато през 2017-а продуцентът беше обвинен в сексуално насилие. 

В гражданския процес, който се очаква да отнеме две седмици, известният режисьор е изправен само пред потенциални финансови щети, но не и пред риск да влезе в затвора.

През юни Хагис беше замесен и в разследване в Италия: той беше поставен под домашен арест в хотел в Пулия след показанията на млада британка, която го обвини, че е имал сексуални отношения без съгласие от нейна страна в продължение на два дни, докато е бил в Италия за участие в кинофестивала в Остуни. Съдиите отхвърлиха този иск поради многобройни несъответствия и противоречия в показанията на предполагаемата пострадала, както и поради проявения от нея прекомерен интерес към евентуалните икономически резултати от делото.

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Кого бихте подкрепили за кмет на София?