Quantcast

Медия без
политическа реклама

Руслан Мъйнов и Мария Сапунджиева – новите властелини на смеха

Сатиричният театър за седми път раздаде наградите „Златен кукерикон“ за постижения в комедийния жанр

08 Апр. 2023ИРИНА ГИГОВА
Даниел Димитров
Момент от острото политическо кабаре на "Златен кукерикон 2023".

Руслан Мъйнов и Мария Сапунджиева са новите лауреати на наградите „Златен кукерикон“ в категориите за най-добра мъжка и женска комедийна роля. Лъскавите барелефи за театрални постижения в областта на комедията и сатирата снощи бяха връчени за седми път на свежа и забавна гала-церемония, на каквито домакините от Сатиричния театър са майстори още от самото учредяване на отличията.

Елегантен, с червено сако и папийонка в същия цвят, Руслан Мъйнов припомни от сцената, че смешният жанр често е подценяван, но изисква огромен труд и себеотдаване. Той бе премиран за превъплъщенията си в постановката „Градска легенда“ от Алексей Клас в Бургаския театър, на който благодари, като не пропусна да отбележи, че тази награда би отивала и на конкурентите му Ненчо Илчев („Догодина по същото време“ в ДТ – Пловдив) и Христо Бонин („Срещи в сряда“ на театър „Бонини“).

Развълнуваната Мария Сапунджиева посвети на големия Велко Кънев своя „Златен кукерикон“ за изпълнението в спектакъла „Ревност“, също на Бургаския театър. Мария припомни, че именно той я е „зарибил“ за комедията и я е завел преди 15 години при колегите в Бургас, където комедийният й талант се е развил. За финал на посланието си актрисата обеща: „Велко, ще продължа да правя умна и стойностна комедия“. Съпернички на Сапунджиева в категорията бяха Мая Бежанска („Лилиом: Легенда за любовта“, ДТ – Русе) и Светлана Бонин („Срещи в сряда“).

За млада надежда в сферата на комедията и сатирата бе определена Илина Илиева от Шекспировия „Сън в лятна нощ“ на ДТ „Гео Милев“ – Стара Загора, а авторът на постановката – Елена Панайотова, получи „Златен кукерикон“ за режисура, изпреварвайки Борислав Чакринов („Ревност“) и Ивайло Ненов („Лилиом…“ на Русенския театър).

Като най-добър комедийно-сатиричен спектакъл бе посочен „Дебело прасе“ на Младежкия театър с режисьор Стайко Мурджев. Представлението за различните и тяхното възприемане от унифицираната маса, за боди-шейминга и боди-позитива в едно общество, взряно във фалшиви стандарти за красота и успех, се състезаваше с „Ревност“ и „Суматоха“ на Дамян Тенев и ДТ – Стара Загора.

Точно като награденото представление сред трите номинирани – „Дебело прасе“, кръсти новата си партия и един от главните герои в придружаващото шоу – начинаещият пишман-политик Долу Дънев. Церемонията, замислена като остро политическо кабаре, протече под мотото „Да живее народът“, трансформиращо се в слоганите „България – без народ“ или „България – без бъдеще“ поради усещането, че народът само пречи на политиците ни и те вечно се чудят как да го „махнат“ от тази страна. В шоуто като персонажи се подвизаваха свръхемоционален гражданин – Тути Папузов, обявяващ сред хлипания, че смехът е вреден; македонски космонавт, който си търси ракетата, но тъй като тук не намира нито нея, нито кораб или самолет, тръгва към Албания; цяло правителство от жени и мъже с черни костюми и безумни идеи, като например туризъм в Дубай с цел срещи с елита ни, трайно заселил се там. Сред централните участници в гала-спектакъла бяха дядо Сашо (Алекс Сърчаджиева) и баба Калина (Калин Сърменов), вечните критикари на политици и протестиращи. Сърменов е и автор на сценария за шоуто, което по атрактивност удря в земята това за Икарите и дори (понякога) Аскеерите. В него най-дейни бяха младите сили в трупата и собственият й музикалния бенд в състав Явор Борисов, Константин Икономов, Пламен Великов, Мартин Каров, Елена Атанасова, Милена Аврамова и др.

За финал бе връчена Голямата награда на името на Георги Калоянчев: неин тазгодишен носител стана актрисата и режисьор Нина Димитрова за трите самоотвержени творчески десетилетия на нейния (и не само) театър „Кредо“. Нина спомена с благодарност всички работили с тях и подкрепяли ги в пътя им (защото „…много рядко се случва в нашата страна някой да подкрепя някого“) и накрая цитира любимия си Гогол: „От смеха се бои дори този, който от нищо вече не се бои“…

Още по темата