Медия без
политическа реклама

Режисьорът на „Ла-ла-ленд“ оглавява журито във Венеция

Филми на Деймиън Шазел досега два пъти са откривали най-стария кинофестивал в света

06 Май 2023
Два пъти филми на Деймиън Шазел са откривали фестивала във Венеция, като и двата пъти са участвали в конкурсната програма.
ЕРА/БГНЕС
Два пъти филми на Деймиън Шазел са откривали фестивала във Венеция, като и двата пъти са участвали в конкурсната програма.

Американският режисьор Деймиън Шазел ще оглави журито на основния конкурс на 80-ото издание на Международния филмов фестивал във Венеция, който ще се състои от 30 август до 9 септември, съобщи Variety. Начело на журитата в другите фестивални програми ще бъдат френската кинорежисьорка Алис Диоп (за най-добър дебютен филм) и италианският режисьор с американско гражданство Йонас Карпиняно (на конкурса в програма „Хоризонти“). През 2022 г. първият пълнометражен игрален филм на Диоп – „Сент Омер“, спечели „Сребърен лъв“ във Венеция и Голямата награда на журито, отбелязва Ройтерс. Първите 3 пълнометражни игрални филма на Карпиняно са представяни на фестивала в Кан съответно през 2015, 2018 и 2021 г., като два от тях са удостоени с наградата Europa Cinema Label.

Продукции на 38-годишния днес Деймиън Шазел два пъти са откривали Венецианския кинофестивал: през 2016 г. – музикалната романтична драма „Ла-ла-ленд“, а през 2018 г. – „Първият човек“, по биографичната книга за американският астронавт Нийл Армстронг, пръв стъпил на Луната. Всеки от филмите му е участвал и в конкурсната програма. „Ла-ла-ленд“ превърна режисьора в най-младия носител на награда „Оскар“ в категорията за най-добра режисура. Ема Стоун пък спечели наградата за най-добра актриса – купа "Волпи", за превъплъщението си в "Ла Ла Ленд", а на следващата година получи и "Оскар" за най-добра водеща женска роля. Най-новият филм на Шазел е „Вавилон“ (2022) – иронична картина на Златната ера в Холивуд.  

Относно избора да председателства във Венеция журито на най-стария кинофестивал в света и един от трите най-престижни редом с Кан и Берлинале, Деймиън Шазел коментира: „За десет дни всяка година този град на изкуствата, на Тинторето, Тициан и Веронезе, се превръща в град на киното и съм щастлив да бъда поканен да оглавя тазгодишното жури“. Пълният състав на международното жури на фестивала предстои да бъде обявен скоро, а филмите в конкурсната програма ще станат ясни през юли.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата