Медия без
политическа реклама

Режисьорът на "Идиотският триъгълник" ще оглави журито в Кан

28 Февр. 2023
БГНЕС
Рубен Йостлунд в Кан

Шведският режисьор Рубен Йостлунд, удостояван два пъти със "Златна палма", ще бъде председател на журито в 76-ото издание на филмовия фестивал в Кан, което ще се проведе от 16 май до 27 май. Йостлунд оглавява журито петдесет години след сънародничката си Ингрид Бергман, се посочва в прессъобщение на организаторите на кинофестивала.

Режисьорът, известен с вкуса си към мрачната социална сатира, се завръща на "Кроазет" само година след като триумфира със "Златна палма" за филма си "Идиотският триъгълник" (заглавието, под което се разпространява в България "Триъгълник на тъгата"). Той последва идентичен успех на неговата предишна лента - "Квадратът", удостоена със същата награда през 2017 г.

Творчеството на шведа отдавна е в окомера на престижния кинофестивал - преди да се състезава за "Златна палма", той два пъти попада и в селекцията "Особен поглед" - през 2008 г. и през 2014 г., където печели наградата на журито с "Форсмажор".

Йостлунд е третият двукратен носител на "Златна палма", който ще оглави журито на кинофестивала в Кан след Франсис Форд Копола и Емир Кустурица. Но е първият, който получава тази чест едва година след голямото отличие. Той каза в изявление, че е "щастлив и горд" от оказаната чест. 

Шведският режисьор ще избира новия лауреат на "Златна палма" измежду двадесет продукции в конкурсната програма на кинофестивала, които предстои да бъдат обявени. Останалите членове на журито също ще бъдат оповестени скоро.

Кинофестивалът в Кан се смята за един от най-големите филмови фестивали в света заедно с "Берлинале" в германската столица и Венецианската "Мостра". Последните издания на тези два фестивала заложиха на жени като шефове на журито - съответно Кристен Стюарт и Джулиан Мур. За последен път дама бе начело на журито в Кан през 2018 г. - австралийската актриса Кейт Бланшет.

Още по темата