facebook
twitter

Култура

„Пътят” на Светлин Русев се представя в два арт салона

Със 100 картини на майстора СБХ и Съюзът на колекционерите отбелязват една година от смъртта му
498
Министерство на културата
Рисунката е един от любимите жанрове на художника.

До 17 юни

Галерия "Средец"
Хотел "Анел"


„Родих се в Царство България. Живях в България на светлото бъдеще. Сега живея в България на светлите разочарования. Живях в нощи на разстреляна надежда – на поети и художници, на духовни аристократи и горди сиромаси, на деца и безпомощни старци. Идеите бяха убити – мъртвите идеи убиваха живите. Каин уби брат си Авел. Синовете на Авел убиваха децата на Каин.
Каменните подземия на царската милост, на свободата, братството и равенството се огъваха от болка и ужас. Разделихме мъртвите на наши и ваши, а невинните им души очакват милост, покаяние и помирение от живите. Живите!!!" Това пише покойният художник акад. Светлин Русев на 25 май 2018 г.  - ден преди да издъхне, покосен от инфаркт.
Обичайно всяка година на 14 юни - неговата рождена дата, художникът организираше изложба, за да приеме в пространството на своето артистично откровение ценителите, привлечени от необяснимия и необятен език на рисунката и пластическата сила на живописната материя. Въпреки че майсторът вече не е между живите, традицията ще бъде спазена. На същата дата столичната галерия "Райко Алексиев" представя някои от неговите най-значими произведения - "Огънят", "Поклонение" и един от десетките портрети на майка. Присъства и селекция на текстове за Светлин Русев от умове като Йордан Радичков, Константин Павлов, Петър Увалиев, Богомил Райнов, Петер Лудвиг и др. За неговото личностно и артистично присъствие свидетелстват и два документални филма, които ще бъдат показани по време на изложбата.
От днес пък два други салона излагат експозиции, търсещи емоционалната и духовна памет за художника и проследяват неговото мащабно творчество, белязало българската култура през последните 60 години. Над 100 картини на акад. Светлин Русев, някои от които непоказвани, са представени в изложбата "Пътят". Тя се организира от Съюза на колекционерите в България, като 21 негови членове предоставят творби от личните си колекции. Куратори са проф. Аксиния Джурова и проф. Иван Маразов. Галерия "Средец" на Министерството на културата събира ранното творчество на художника - от 1955 до 1980 г., когато се ражда стилът "Светлин", чиято отличителна черта е липсата на агресивност на внушението. В хотел "Анел" пък са представени картините от 1980 до 2018-а - години, свързани с критични периоди, с борбата за налагане на нови критерии в изкуството.
Изложените творби от ранния период на майстора разкриват художника преди всичко в неговата интимна светлина: това са пейзажи, голи тела, портрети. В тях се усеща тънката чувствителност на Русев в общуването с природата и човека, моменти, когато дистанцията се скъсява и творецът и обектът се приближават и дори сливат в едно. От платно в платно четката става все по-уверена в предаването на усещанията от общуването: младият творец търси как чрез багрите, обемите, светлината, материалността на света да насити картината със сдържана емоция. Дори в монументалните платна Светлин Русев успява да избегне патетиката. Вместо да излива чувството навън, той го изследва в неговите дълбочини.
Втората част от изложбата допълва тази интимна страна от творчеството на художника, но и показва разширяването на тематичния диапазон и монументалните опити на художника като израз на светоусещането на една голяма епоха.
Проследяваща период от над 60 години, експозицията "Пътят" дава възможност да се надникне освен в творческия път на Светлин Русев, но и в житейския – този, в който всеки от нас в края се пита: „Намерих ли пътя?“

 

Все още няма коментари

Още

НХГ представя първото дарение от колекцията "Светлин Русев"
Онзи спътник в снега

21.12.2018

Калин Донков

3859 19
Ей, Пикасо, ти мен уважаваш ли ме!

04.07.2018

1952 1

Влез или се регистрирай за да коментираш

×