Quantcast

Медия без
политическа реклама

Приказен литературен Ден на детето пред НДК

Нови издания, срещи с автори, уроци по илюстрация и други събития за най-младите читатели на Пролетния базар на книгата

01 Юни 2022
Снимка: Архив

В рамките на празничната програма в Деня на детето организаторите от Асоциация „Българска книга“ и техните партньори са подготвили поредица от забавни и полезни събития през целия днешен ден на Пролетния базар на книгата пред НДК.

В 12.00 часа ще бъде представено фототипното издание „Мечо“ от Ангел Каралийчев - за 120-тият рожден ден на писателя. Изданието е на Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“ по първото фототипното номерирано издание на първата книга за деца на писателя – „Мечо“. В нея са включени разказите „Магарешка глава“, „Мечо“, „Рогатото“, „Дяволчето“, „Житената питка“, „Глупавият Шишо“, „Най-тежкото“, любими на поколения деца. Оригиналните рисунки на Илия Бешков в книгата биха били гордост за всяко съвременно издание. 

В 13.00 часа събират децата в ателие Нарисувай корица на любимата си книга“ - събитие с Ева Тенева-Зайкоф. А какво трябва да има на една корица и как да направим корица за любимата си книга - ще ни кажат забавните водещи. Творческият живот на Ева Тенева-Зайкоф започва като съвсем малка, опитвайки се да рисува като своя кръстник Климбо (Климент Денчев). Ева Тенева е създател и куратор на "Галерия за детско и младежко изкуство".

В 14.00 часа отиваме на "Зелената планета". Издателство "ТАТ Криейтив" ще запознае малчуганите със света на животните. Покрай всяко животно те ще научат и буква от българската азбука. Ако искате да разберете защо делфинът винаги спи с едно отворено око - заповядайте на срещата с поетесата Джина Дундова-Панчева и с илюстраторката Мая Бочева. 

В 15.00 часа идва времето на Ателието за книгоразделители - малките оригами с форма на смешни чудовища или мили животинки. Водещ е създателят на артистичното ателие „Точка и чертичка“ Силвия Владимирова, завършила анимация в последния випуск на Доньо Донев.

В 17.00 часа децата ще се срещнат с творчеството на художника Иван Милев. Те ще се запознаят с историята на живота му, ще опознаят изкуството му и времето, в което е живял и творил. Ще видят митичните героите от картините му - Слънцето и неговата невеста, Крали Марко и верния му кон Шарколия, змейовете и самодивите. Малчуганите ще изработят герои за куклен театър от хартия и ще ги използват за импровизирано представление. Ателието е свързано с предстоящото издаване на книга, посветена на художника Иван Милев, която е част от поредицата "История на изкуството за деца" на издателство "Книги за любители". Водещ ще бъде Кристина Тужарова.

Днес в рамките на Софийския международен литературен фестивал за деца и младежи литературните събития продължават с „Походът на НОВИТЕ книги“, насочен към най-малките. Нова детска книжка от 11.00 часа им чете актрисата от Народния театър Радина Боршош. Предстоят среща с Асен Григоров и представяне на „Ако бях цвят“, а забавното ателие „Как се рисува книга“ ще покаже на децата първите стъпки в илюстрацията.

Пролетният литературен базар продължава в парка пред НДК до неделя включително.

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Одобрявате ли създаването на кабинета Денков-Габриел?