Quantcast

Медия без
политическа реклама

Получете необикновени писма в Деня на детската книга

Ново литературно бижу от автора на „Същността на слона“

02 Апр. 2023МАРИЯ ДОНЕВА

„Писма до всеки и до всички“, Тон Телехен

превод Боряна Кацарска, илюстрации Джесика Албърг, издателство „Точица“

Това е необикновена, изненадваща книга. Героите й са животни, страниците й са покрити с фини миниатюрни илюстрации и всеки би си помислил, че в нея има детски приказки. И да, и не. Историите са фрагментарни, а логиката, която свързва думите, постъпките и общото поведение на съществата, са необичайни. На много места действието е заменено с намерение за действие, изреченията придърпват вниманието ни към чувства, които така и няма да бъдат изречени. Децата може и да се разочароват, ако са приучени да очакват нещо от рода на „имаме А, затова ще се случи Б, В ще бъде наказан, а Г ще бъде възнаграден, защото Д“.

„Писма до всеки и до всички“ е нежна книга за копнежите, за неизразимите чувства, които долавяме в себе си, но не можем да формулираме точно. Тя също е и книга за радостта. За това, което може да ни свърже, независимо колко странни, неразбираеми и тромави може да изглеждаме в очите на тези, които не ни обичат.

Животните пишат писма. Също така и птиците, насекомите, небесните тела и мебелите. Но както всички ние добре знаем, в изкуството за каквото и да се говори, става дума за хора. Дали ще наречеш героя си Робърт, Слон или господин Червен, името е знак, който насочва към преживяване или характер. А обитателите на тази гора определено имат своите характери! Враната е мрачна, Къртицата – щастлива само в собствената си компания, Слонът търси равновесие – търси го по върховете на дърветата, на въжетата с пране, върху черупката на охлюва и дори сред съвършено плоското море.

Заповядайте, получете писмо от Мечока:

Животни,
Кой си празнува днес рождения ден?
Ако отговорът е „никой“, кой иска да си го отпразнува предварително?
Ако пак отговорът е „никой“, кой тогава иска да празнува нещо друго и да ме покани на торта и сладки?
Ако пак е „никой“, кой иска просто да направи торта (обаче с мед и сметана, и сладко желе, и разтопена захар) и да ме попита дали не бих наминал да я изям?
Ако е „никой“, тогава?
Знаете ли какво е „съсипан“?
Такъв ще бъда аз.
Помогнете ми.
Мечокът

„Писма до всеки и до всички“ не е приказка като приказките, нито стихотворение като стихотворенията, които познаваме. Тя не е за разбиране, а за усещане и съпреживяване. Звучи малко отвлечено, но всички детайли в нея са плътни и конкретни, свързани с опит, който и ние имаме, и ще ги припознаем за свои.

А днес, освен ден за избори, е и Международен ден на детската книга.