Медия без
политическа реклама

Почина виртуозен наш хардрок китарист

Кузман Бирбучуков бе един от основателите на пловдивската група „Паралел 42“

18 Ноем. 2023
Кузман Бирбучуков си отиде на 66...
БГ радио
Кузман Бирбучуков си отиде на 66...

Почина известният китарист Кузман Бирбучуков, един от основателите на пловдивската хардрок група „Паралел 42“. Опелото за музиканта ще се състои днес, събота, от 15.00 ч. в столичния храм "Св. Седмочисленици", а погребението ще е утре от 14.30 ч. на Кенанските гробища в Хасково, съобщи БГ Радио.

Тъжната новина най-напред обяви Plovdiv24.bg, позовавайки се на неговите приятели Васко Кръпката и Николай Томов. Ето какво написа музикантът Ники Томов в своя профил във Фейсбук:

„Кузман Бирбучуков, един от най-виртуозните китаристи, с които съм свирил. Три и половина години от живота ми мина с първата професионална рок-банда за мен през 80те – „Паралел 42“. Кузьо – китара, брат му Жоро – бас, Генчо (Глътката) – китара и вокал, и аз на барабаните...Легендарна рокгрупа с едно две парчета по радиото, свирехме на пролетни, абитуриентски и новогодишни балове.... постоянно ни санкционираха, защото бяхме истински рок-разбойници... свирехме Purple, Zeppelin, Rainbow, Santana, Stones.... абе яко жулене на забранен рокендрол и вечно някакви проблеми.... Кузман за мен беше единственият тогава китарист, който се отличаваше с виртуозност, бързина, но и с магията на бавното свирене... и то с правена китара, собственоръчно изработена.... Никой не свиреше така емоционално и майсторски, с толкова много чувство в онези времена.... солата му се изстрелваха като снаряди и покосяваха де що има публика....управителите на заведенията ни се караха и ни гонеха от хотел на хотел за пиянски истории и хулигански изцепки, но феновете на рока се стичаха да ни чуят.... За мен той беше истински китарен герой! После като падна Стената хукна по чужбините да свири....и пр... спомени напират в мен сега, когато разбирам, че и Кузо (както брат му Жоро преди години) е отлетял в Небесния оркестър.... Шапки долу за този феноменален музикант! Светъл полет!“.

Кузман Бирбучуков беше на 66 и си е отишъл след боледуване. Завършил е музикалната академия "Панчо Владигеров". Бил е композитор, аранжор и изпълнител и на основаната през 1999 г. група „Орка“. Сред популярните песни на групата са "Таванска стая" и "Българка", припомня „24 часа“. Бирбучуков е и автор на музиката на песента "Предчувствие за стих" („Силвия“) на братя Аргирови. Работил е още с изпълнители като Георги Минчев и Мария Нейкова.

Последвайте ни и в google news бутон