facebook
twitter

Култура

Почина художникът проф.Андрей Даниел

1045
Почина проф. Андрей Даниел

Откриване на изложба Проф. Андрей Даниел и ученици през 2015 г. във Варна. Тази нощ проф.Даниел почина на 67 години

Posted by вестник Сега on Friday, January 24, 2020

Тази нощ на 67 години е починал художникът Андрей Даниел, съобщи БНР. 

Проф. Андрей Даниел е представял изкуството си в многобройни изложби у нас и в чужбина – в самостоятелни и общи експозиции. Прочут предимно като живописец, той работи също и в областта на стенописа, сценографията, графиката и оформлението на книгата. За кратко се отдава на авангардното изкуство, като част от група „Градът“, в която са още художниците Греди Асса, Божидар Бояджиев, Вихрони Попнеделев, Недко Солаков и изкуствоведът Филип Зидаров. Заедно правят няколко изложби, но след разпадането на групата през 1991 г. Андрей Даниел се връща към живописта.

Автор е на книгата „Неща, места и хора“. Казват, че опитът бил най-достоверният, а може би единственият критерий за истинността на нещата и явленията в нашия свят. Никакви теории, предположения или догадки нямат стойност, ако не се проверяват чрез опита. Това обстоятелство е много осезаемо в областта на изкуството. Често ни осеняват невероятни хрумки за „гениално напипани” теми, които бързаме да превърнем в произведения, картина и… се оказва невъзможно! Идеалната, абстрактна идея никак не може да се опредмети в естествено съществуващ, елегантен, със своя органичен чар образ. Защо ли? Може би, просто сме сложили каруцата пред коня…

Тези разсъждения на художника Андрей Даниел се съотнасят към картините му в изложбата в галерия „Ракурси” „Опит да разбера…” през 2015 г.

Роден е на 28 март 1952 г. в Русе, син е на големия театрален режисьор Леон Даниел. Завършва живопис в Художествената академия. Професор по живопис в Националната художествена академия. Член-кореспондент на БАН. Носител е на Национална награда за живопис „Владимир Димитров – Майстора“ за 2012 г.

Поклонението ще се състои на 29 януари от 11 до 13 ч. в столичната галерия „Академия“.

 

Ключови думи:

Андрей Даниел, художник
1

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Световноизвестна скулптура от Гоген се оказа фалшификат
Почина изкуствоведът художник Димитър Грозданов

25.01.2020

927
Мистериозен портрет на Ван Гог се оказа автентичен

23.01.2020

МАРИЯ РАДЕВА

536

Коментари

ДpaгaнOxpидcки

Много ми харесват картините му. Сбогом. 

Влез или се регистрирай за да коментираш