Медия без
политическа реклама

Писателят изгнаник Борис Акунин завърши нов роман

Отявленият критик на Путин продължава с приключенията на детектива джентълмен Ераст Фандорин и самурая с руска душа Масахиро Шибата

26 Яну. 2023
Писателят Борис Акунин
Писателят Борис Акунин

Писателят Борис Акунин е готов с нов роман за детектива джентълмен Ераст Фандорин, съобщи агенция РБК, позовавайки се на изявление на белетриста в частен чат в социалната мрежа Telegram. По думите му, главен герой в него ще бъде не самият Фандорин, който ще има роля като „актьор от втория план“ на книгата, а неговият приятел Масахиро Шибата – „самотният самурай с руска душа“, който продължава делото му. Заглавието на романа писателят засега не разкрива. „Главният герой там не е Ераст Петрович, а „просто Маса“ (с годините той някак си ми стана по-близък)… Впрочем, в половината от романите той не е в центъра на повествованието“, уточнява Акунин.

Майсторът на криминалния жанр разказва, че е писал книгата по време на боледуването си и тя може да излезе още тази година. Той отбелязва, че е завършил романа за месец и половина, докато е очаквал лекарската диагноза по повод на една „безкрайно дълга настинка“. „Все пак романът беше написан при „екзотични“ обстоятелства. Да не би да се е получил боклук?... Но ако реша, че не е боклук, тази година очаквайте среща със старите герои“, гъделичка читателското любопитство Акунин.

Скорошно допитване установи, че Борис Акунин е най-популярният автор за 2022 г. сред руските читатели. По данни на ЛитРес, в почетната тройка са още Сергей Лукяненко и Виктор Пелевин.

През януари 2012 г. писателят става един от учредителите на обществената организация „Лига на избирателите“ за защита на правата на гражданите в Русия и честни и безпристрастни избори. От 2014 г. той живее в изгнание между Великобритания, Франция и Испания. След началото на руската инвазия в Украйна Акунин основава фондация „Истинската Русия“ заедно с хореографа Михаил Баришников и икономиста Сергей Гуриев. Фондацията помага на жертви от войната. Той уверява, че би се върнал в Русия, щом „тя се освободи от диктатурата“, но това може да се постигне само чрез революция, която трябва да бъде инициирана от руските граждани. След тези изявления, през октомври миналата година, Акунин съобщи, че името му е свалено от театралните афиши в родината му. Писателят тогава заяви, че не осъжда театрите за техните действия, тъй като те са били принудени да направят този тежък избор. По-рано, през юни, известна московска книжарница премахна всички заглавия на Акунин от щандовете си. В отговор издателство „Захаров“ изтегли всички свои книги от рафтовете й.

Борис Акунин (литературен псевдоним на Григорий Чхартишвили) е писател, учен японист, литературовед, преводач и общественик. Сред най-популярните му произведения са романите от детективска поредица „Приключенията на Ераст Фандорин“. Първият от тях, в които главен герой е аристократът от XIX век Фандорин – „Азазел“, излиза през 1998 г. След него Акунин издава повече от 10 книги за Фандорин, сред които „Турски гамбит“, „Левиатан“, „Смъртта на Ахил“, „Ин и Ян“, „Нефритената броеница“, „Черният град“, „Планета Вода“ и др. През 2017 г. писателят обявява, че пуска последния роман за Фандорин със заглавие „Не се сбогувам“. При все това през 2020-а излиза „Просто Маса“ – за приключенията на японеца Масахиро Шибата след гибелта на Фандорин.

По романите за детектива джентълмен за снимани сериали и филми. „Азазел“, „Турски гамбит“, „Статският съветник“ са реализирани в Русия. През 2015 г. Акунин заявява, че с екранизациите ще се заеме британски телевизионен канал, тъй като руските „напълно изгубили интерес към по-нататъшно филмиране на приключенията на Фандорин“. През 2022 г. на платформата „Кинопоиск“ излиза още един сериал по мотиви от романите – „Фандорин. Азазел“. Действието в него се развива не в XIX век, а в „съвременна алтернативна версия на Русия“.

 

Последвайте ни и в google news бутон