Медия без
политическа реклама

Откриха най-черното животно в океана

18 Юли 2020
Това е втората най-черна риба, открита от екипа. Тя привлича плячка с луминисцентно примамка и ултрачерната кожа ѝ помага да остане невидима за плячката.
Smithsonian
Това е втората най-черна риба, открита от екипа. Тя привлича плячка с луминисцентно примамка и ултрачерната кожа ѝ помага да остане невидима за плячката.

В тъмните дълбини на океана, където камуфлажът може да бъде животоспасяващ, учени откриха най-черната риба, документирана досега. Изследователите са открили 16 вида от така наречените  ултрачерни риби, които по дефиниция поглъщат повече от 99,5 процента от светлината, което ги прави просто сенки, докато плуват, пише в проучването, публикувано в четвъртък в списанието Current Biology, цитирано от ​„Ню Йорк Таймс“.

„В дълбокия, открит океан живеят гладни хищници, които няма къде да се скрият", казва зоологът Карън Осборн от Националния природонаучен музей Смитсониън и съавтор на изследването.  „Единствената опция на тези животни е да се слеят с фона“.

На дълбочина под 200 метра прониква много малко светлина, а някои от свръх-черните риби живеят на 5000 метра под повърхността. С развитието на вида им пигментът в кожата им се трансформирал в непрекъснати слоеве от меланозоми, в които се натрупва  абсорбиращия светлината меланин, за да се крият по-лесно от хищници, съобщава вестникът.  „Това е като да погледнем в черна дупка“, казва биологът от университета Дюк Александър Дейвис, съавтор на изследването.

Втората най-черна риба, открита от екипа е вид морски дявол, която привлича плячката си с със специален израстък - биолуминесцентна примамка. Ако не е ултра-черната ѝ кожа и прозрачните ѝ зъби, светлината от примамката ще разкрие муцуната ѝ и ще изплаши плячката.

Ултра-черните риби поглъщат светлината, като използват само размера и формата на клетъчните части, пълни с пигменти, много по-опростен метод от всеки познат досега.  Това може да означава нов начин за изработка на ултрачерни покрития, използвани в различни изделия като например камери.

Един вид биолуминисцентен вид риба - тихоокеански морски дявол, документиран от екипа, абсорбира изумителните 99,95 процента светлина, което го прави практически невидим.

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

Смитсониън, наука, биология

Още по темата