Quantcast

Медия без
политическа реклама

Нидерландия се отказа от расистка златна каляска

15 Яну. 2022
Златната карета с расистката украса вече е в музея на Амстердам.

В специално телевизионно обръщение кралят на Нидерландия Вилем-Александър обяви, че кралското семейство вече няма да използва церемониалната златна карета, която през последните години предизвиква много спорове, поради факта, че напомня за колониалното минало на страната, съобщава Би Би Си. 

До 2015 г. холандските монарси традиционно идваха на официалното откриване на парламента със „Златната карета“ (De Gouden Koets). Сега тя е прибрана в Музея на Амстердам.

Антирасистки активисти обръщат внимание на едно изображение, украсяващо каретата, което според тях прославя колониалното минало на страната. Триптихът върху вратите на каретата се нарича „Колониите почитат Нидерландия“ и изобразява няколко африканци и  азиатци, един от тях на колене, поднасящи дарове като какао и захарна тръстика, на седнала бяла жена, представляваща Нидерландия. Редом с жената стои бял мъж, подаващ книга на малко момче. През 1896 г. авторът на  картината, художникът Николас ван дер Вай, обяснява, че книгата символизира „дарът на цивилизацията", който Нидерландия е поднесла на своите колонии.

В телевизионното си обръщение кралят заяви, че тази картина обижда чувствата на много  хора и призова сънародниците си заедно да погледнат в очите колониалното минало на страната.

Няма смисъл да осъждаме и отхвърляме миналото си, гледайки го през призмата на модерността — каза Вилем-Александър. — Забраната на исторически предмети и символи също няма да реши проблема. Вместо това имаме нужда от съгласувани усилия, които да ни обединяват, а не да ни разделят“. 

„Докато в Холандия живеят хора, които ежедневно чувстват тежестта на дискриминацията, нашето тъмно минало ще хвърли сянка върху нас“, добави монархът.

Борците срещу расизма приветстваха тази стъпка, но не се съгласиха с краля за всичко.

„Той казва, че миналото не може да се измери със стандартите на настоящето, но мисля, че това е погрешно схващане, защото в исторически контекст робството може да се разглежда като престъпление срещу човечеството и насилствена система“, каза Мичъл Есаяс, един на основателите на „Черните архиви“ в Амстердам — организация, събрала уникален исторически архив от над 10 000 книги, документи и артефакти за колониалното минало на Нидерландия, организираща изложби, публични програми и други образователни дейности.

През последните няколко години споровете за колониалното наследство на страната не спират. Към началото  началото на ХVIII век Холандия вече е владеела огромни територии в Индонезия, Южна Африка, Кюрасао и Западна Папуа.  Страната е била и един от ключовите играчи в трансатлантическата търговия с роби.

Миналата година кметът на Амстердам Фемке Халсема се извини за ролята на града в търговията с роби. Премиерът на страната отказа да поднесе публично извинение.

Още по темата