Quantcast

Медия без
политическа реклама

Небинарен Исус и жена Юда пеят в мюзикъл на Андрю Лойд Уебър

Появи се първата полово неутрална продукция на „Исус Христос суперзвезда“

26 Яну. 2023
SWNS
Небинарният Исус (Роза Стивънсън, вдясно) и жена актриса като Юда Искариотски.

В Шотландия показаха рокоперата „Исус Христос суперзвезда“ на композитора Андрю Лойд Уебър с небинарен Исус и женска версия на Юда, съобщи Daily Mail. Постановката е на студенти от Единбургския университет и се смята за първата в света неутрална по пол продукция на известната рокопера. В ролята на Божия син е небинарната актриса Роза Стивънсън (която не се идентифицира нито като мъж, нито като жена), а всички 12 апостоли се изпълняват от жени или небинарни личности.

Креативният директор на спектакъла Лю Форман е заявил, че за проекта е използван „сляп за пола кастинг“, което позволило да се преосмисли историята на Исус, за да бъде тя показана пред съвременна аудитория. Форман подчертава, че спектакълът, чиято премиера беше във вторник вечерта, е противоречив, но не е предизвикал никакви протести от страна на религиозни организации и вярващи. „Исус е запомнен като мъж, но кои сме ние, че да решаваме?“, казва той. И добавя: „Исус Христос суперзвезда“ никога не е бил особено обичан от християнската общност. Произведението не завършва с възкресението. Завършва с Исус на кръста“.

„Екипът взе всеизвестната история и музиката и направи нещо ново и специално. Да си небинарен актьор е странно. Възможността да се явя на прослушване за шоу, в което моят пол няма значение, разруши всички бариери“, доволна е Стивънсън.

Режисьорът Изи Понсфърд казва, че на екипа се е удало да създаде епичен спектакъл, като същевременно е съхранил емоционалната основа на произведението, деликатната му емоционална сърцевина, макар то да е щателно модернизирано. От Lloyd Webber Licensing са дали разрешение за продукцията, но при условие текстовете и местоименията да не се променят. Спектакълът ще се играе в Church Hill Theatre в Единбург до събота.

Рокоперата „Исус Христос суперзвезда“ на сър Андрю Лойд Уебър и Тим Райс за първи път е представена на Бродуей през 1971 г. Две години по-късно мюзикълът е екранизиран от канадския режисьор Норман Джуисън и филмът получава номинация за награда „Оскар“. Повече от половин век творбата продължава да предизвиква спорове и да пълни театралните зали по света.

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

За кого ще гласувате на парламентарните избори на 2 април?