Медия без
политическа реклама

Най-късият ден на Midalidare Rock завърши епично

Within Temptation бяха приети възторжено при завръщането си в България след 10 години пауза

Магнетичната фронтдама на Within Temptation Шарън ден Адел излезе с импровизирана корона.
Сега
Магнетичната фронтдама на Within Temptation Шарън ден Адел излезе с импровизирана корона.

Програмата за съботния ден на музикалния фестивал Midalidare Rock In The Wine Valley, провеждащ се в чирпанското село Могилово, бе и най-късата от четирите вечери - с четири, вместо с пет групи. Но не отстъпваше по стойност - заради хедлайнерите Within Temptation.

Те събраха над 7000 фенове, които отново видяха впечатляваща организация от домакините във фестивалната зона и при транспорта (от и до Стара Загора и Чирпан), като за целта бяха осигурени над 20 автобуса.

Но жегата и ранният час бяха причината едва 1000 души да видят енергичното начало на гърците от Project Renegade. Алтернатив метал групата от Атина, водена от вокалистката си Марина, за половин час успя да вдигне тонуса и да подгрее за следващите по програма - Shakra. Петорката от Берн (Швейцария) предложи класически хеви метъл, който веднага събра своите почитатели и към края на сета им вече обстановката вече бе фестивална.

Със залязването на слънцето на сцената излезе германската симфоник метъл банда Beyond the Black, която бе една от най-подходящите за подгряване на хедлайнера за вечерта (а и те вече имат съпорт история с Within Temptation). Настроението се повиши допълнително, след като стана ясно, че вокалистката Дженифер Хабен има рожден ден. Феновете веднага изпяха в нейна чест Happy Birthday и до края подкрепяха групата с мощни овации.

След половин час пауза за почивка и подготовка на сцената, точно по разписание в 21:45 ч., настъпи и дългоочакваният момент - Within Temptation излязоха пред българска публика за втори път (след фестивала Sofia Rocks през 2012 г.). Започна типично за тях епично симфоник метъл шоу с впечатляваща мултимедия и още по-въздействащи вокали от чаровната Шарън ден Адел, която бе в топ форма.

Последваха 75 минути, в което еуфорията сред феновете се предаде към групата. Не попречиха и няколкото технически проблема, които съпътстваха концерта. Наложи се в един момент Ден Адел да си поговори публиката за 4-5 минути, докато изчакваше озвучаването да бъде възстановено, но това не помрачи настроението ѝ и тя се справи като истинска фронт дама, каквато е в очите на метъл феновете от над 25 години насам. Прозвучаха Faster, Paradise (What About Us?) (тук участието на Таря Турунен бе само на екран), In Vain, по-новата Shed My Skin... Преди изпълнението на Raise Your Banner пък Шарън показа политическа ангажираност и посвети песента на Украйна, като даже развя жълто-синьото знаме.

За да дойде неусетно моментът за епичния финал с Mother Earth. Публиката не искаше да се раздели така лесно с групата, която чака толкова време и над 10 минути скандираше и ръкопляскаше. Музикантите от своя страна подаряваха перца и палки и си направиха селфи за спомен.

А в днешния ден ще бъде сложен подобаващ финал на целия фестивал, като последни на сцената ще излязат ветераните Judas Priest за обявен като последен концерт в България, част от прощалното им световно турне.

Сгушеното около околни хълмове чирпанско село Могилово от десетина години е известно и като Долината на виното, заради основаната там винарска изба. Но от четвъртък насам това е и събирателна точка на любителите на рок музиката в България.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата