Медия без
политическа реклама

Мъжете плачат на "Топ Гън: Маверик"

Продължението на пилотската драма с Том Круз чупи касови рекорди

01 Юни 2022
Том Круз в "Топ Гън: Маверик"
снимка: Форум филм
Том Круз в "Топ Гън: Маверик"

Хиляди мъже признават, че са плакали на продължението на "Топ Гън: Маверик" с Том Круз. Така "Дейли мейл" поднесе новината за боксофис рекордите на филма, обиколила медиите по цял свят. Продължението на лентата от 1986 г. донесе 248 милиона долара през премиерния си уикенд. 

"Плаках ПЕТ пъти. Това е сезонът на пичовете и бащите", пише читател на таблоида. А комикът Стивън Кастийо написа в Туитър: "Най-малко любимата ми част от „Топ Гън: Маверик“ беше, когато приятелката ми шумно каза "Плачеш ли?" и куп хора започнаха да ме гледат.

Един от постовете гласеше: "Взех децата си и те ме гледаха как се разплаквам, а след това ми разказаха за всички големи мъже и жени около тях, които също са плачели. Това те разтърсва. Беше фантастично".

Само в САЩ от първите си дни разпространение "Топ Гън: Маверик" е спечелил 156 млн. долара. Те са инкасирани в рамките на дългия уикенд около националния празник Memorial Day и надминават досегашния първенец на тази дата - "Карибски пирати: На края на света" ($ 153 млн. през 2007 г.)

Според CNBC филмът е събрал 248 млн. долара в световен мащаб, при това без участието на някои от най-големите пазари като Русия и Китай (по различни причини). Това означава, че "Топ Гън: Маверик" вече е компенсирал огромния си бюджет от 170 милиона долара за по-малко от седмица разпространение.

Дългоочакваното продължение е и личен касов рекорд за Том Круз, който досега не е успявал да надхвърли печалби от 100 милиона долара за един уикенд. Досегашното му най-добро постижение на американския пазар бе 64 млн. долара от "Война на световете" на Стивън Спилбърг през 2005 г.

Филмът може да се похвали и с възторжени отзиви от критиката - рядко постижение за касов хит. Той има 96% в класацията на критиците Rotten Tomatoes. Наред с критиката феновете също се включиха в гласуването, давайки на продължението невероятно рядката оценка А+ в CinemaScore.

Особено интересна е демографията на зрителите - над 55% от купувачите на билети са били на възраст над 35 години, което силно противоречи на профила на другите касови хитове от последните години. Единствените два филма през 2022 г., които са дебютирали с по-висок резултат, са "Доктор Стрейндж и Мултивселената на лудостта" и "Батман", и двата адаптации по комикси и предпочитани основно от най-младата публика. Очаква се "Топ Гън: Маверик" да стане една от най-печелившите премиери на годината. 

Първоначално филмът трябваше да излезе на екран през юни 2020 г., но Paramount реши да го отложи заради коронавируса. Пред камерите в Кан, където получи почетна "Златна палма", Том Круз заяви, че никога не е обмисляна възможност филмът да излезе на стрийминг за домашно гледане или в хибридно разпространение, както се случи с много други продукции в двете години на пандемията.

Първият "Топ Гън" бе заснет от покойния режисьор Тони Скот с бюджет от 15 милиона долара и не само се превърна в един от касовите хитове на 1986 г., но и доведе до 500 % увеличение на желаещите да служат в американската авиация, припомня "Гардиън".

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата