Медия без
политическа реклама

13-годишен стана първият човек, превъртял "Тетрис"

Тийнейджърът от Оклахома стигна до 157-о ниво на една от най-популярните видеоигри

04 Яну. 2024
Уилис Гибсън позира, след като е станал трети на световното първенство по "Тетрис" през 2023 г.
Уилис Гибсън позира, след като е станал трети на световното първенство по "Тетрис" през 2023 г.

Тийнейджър от американския щат Оклахома стана първият човек, превъртял класическата видеоигра "Тетрис" на Nintendo, 34 години след нейното излизане на пазара. Уилис Гибсън публикува клип в YouTube на момента, в който достига ниво 157, причинявайки срив на играта.

13-годишното момче почти припада от вълнение, казвайки „Ще припадна, не усещам пръстите си“. На Уилис му отне само 38 минути, за да победи играта.

Willis Gibson is believed to be the first person ever to beat Tetris since the game’s release more than three decades ago. “Oh my God! Yes! I’m going to pass...

Забележително е, че до преди няколко години играчите смятаха, че е възможно да се играе само до ниво 29 на една от най-популярните видеоигри в света.

"Тетрис", в която трябва да се подреждат падащи блокове в идеални хоризонтални линии, но при нарастваща скорост, бе създадена през 1984 г. от съветския програмист Алексей Пажитнов. Тя доби световна популярност след пускането ѝ в Nintendo Entertainment System (NES) и на конзолата Game Boy на Nintendo през 1989 г. 

Днес играта може да се играе на редица конзоли и платформи, включително на мобилни телефони. А съдбата на "Тетрис" и на нейния създател бе показана в едноименния филм, който излезе на екраните през миналата година.

През 2010 г. професионалният състезателен геймър Тор Акелунд успя да достигне ниво 30 с помощта на техника, наречена hypertapping, при която играчът вибрира пръстите си по начин, който движи контролера по-бързо от скоростта в играта. Тази технология бе възприета и от други геймъри, които пробваха докъде могат да стигнат.

Единственият, който превъртя "Тетрис" обаче стана изкуственият интелект (AI) миналия месец. За превъртане се счита, когато някой играч стигне ниво, което причинява срив на играта.

Именно това направи 13-годишният Уилис - в един момент на ниво 157 блокчетата вече не падат. Тийнейджърът - който се подвизава под името Blue Scuti в YouTube - играе играта от 11-годишна възраст и се е състезавал в няколко турнира.

„Когато започнах да играя "Тетрис", никога не съм очаквал, че някога ще срина играта или ще я победя“, написа той в канала си в YouTube. Във феноменалната си игра тийнеъджърът освен това е подобрил и най-високия резултат, както и три други световни рекорда на "Тетрис".

Ключови думи:

Тетрис, рекорд