Медия без
политическа реклама

"Чебурашка" стана най-касовият руски филм

10 Яну. 2023
ТАСС

"Чебурашка" - пълнометражна адаптация по съветския детски сериал, стана най-касовият филм в историята на руската кинематография, съобщава ТАСС. За 10 дни разпространение той е събрал малко над 3 милиарда рубли от билети, равняващи се на около 44 милиона евро. Предишният шампион беше "Холоп" ("Крепостен") на Клим Шипенко, излязъл в края на 2019 г. След това дойде епидемията от коронавирус, а през март 2022 г. всички американски филмови компании прекратиха износа на свои филми за Русия заради нападението ѝ над Украйна. Продуцентът на "Чебурашка" Едуард Илоян обаче настоява, че успехът му не се дължи на липсата на "западни" продукции - той твърди, че даже е "разстроен" от отсъствието им, защото те привличат публиката в киносалоните. 

"Чебурашка" получи похвала и от прессекретаря на Путин - Дмитрий Песков, който не го е гледал, но "безусловно, ние се радваме заедно с авторите. Казват, че е много добро кино", отговори той на въпрос на журналисти. "На руския кинопазар се образува вакуум и той трябва да се запълни с руска продукция", допълни Песков. 

Фильм: ЧебурашкаДата выхода: 1 январяЖанр: семейная комедияИногда, чтобы вернуть солнце и улыбки в мир взрослых, нужен один маленький ушастый герой! Мохнатог...

"Чебурашка" е режисиран от Дмитрий Дяченко, автор и на патриотичната трилогия "Последният богатир". Героите във филма с бюджет 850 милиона рубли се различават доста от описаните в романа на Едуард Успенски. Кинокритичката на "Комерсант" Юлия Шагелман написа, че по-възрастните трудно ще разпознаят в новия Чебурашка персонажа от анимационния филм, а младата публика едва ли ще го заобича. Образът на главният герой "повдига много въпроси", коментира и Марина Беляева от "Мир фантастики". Въпреки критиките "Чебурашка" спечели 225 милиона рубли само в деня на премиерата си, а за пет дни достигна до 2 милиарда. Това е успех, постигнат само от 13 филма до момента, сред които са "Аватар", "Отмъстителите: Краят" и "Карибски пирати: Отмъщението на Салазар". 

Все пак резултатът на "Чебурашка" засега изостава от постижението на първия "Аватар", рекордьор в съвременното руско киноразпространение с 3.5 милиарда рубли, припомня rbc.ru. Шансове местната публика да види продължението "Аватар: Природата на водата" засега няма.

През юли м.г. на 101-годишна възраст почина художникът-аниматор Леонид Шварцман, автор на рисуваната версия на Чебурашка и Крокодила Гена, както и на още 60 популярни филма от съветската анимация.

Последвайте ни и в google news бутон

АНКЕТА "СЕГА"

Колко медала ще спечели България на олимпийските игри в Париж 2024?