Quantcast
Нидерландец ще счупи рекорд на Герман Титов за най-млад в Космоса | СЕГА
facebook
twitter

Технологии

Нидерландец ще счупи рекорд на Герман Титов за най-млад в Космоса

1 753
Оливър Дамен

Младеж на 18 години ще стане най-младият астронавт в историята, като ще се отправи към ръба на Kосмоса с американския милиардер Джеф Безос на 20 юли, съобщиха АФП и Ройтерс, като цитираха съобщение на космическата компания "Блу ориджин" на Безос.

Оливър Дамен от Нидерландия, който е завършил гимназия през 2020 г. и очаква разрешително за пилот, ще подобри рекорда на Герман Титов за най-млад в Космоса - Титов летя на 25-годишна възраст. 

Дамен ще лети на мястото на анонимния победител в търга за място на борда на суборбиталния кораб "Ню шепард". Този пътник даде 28 милиона долара, пожелал е да бъде запазена анонимността му и ще лети до Kосмоса при бъдеща мисия, съобщиха от компанията.

Дамен мечтае за Kосмоса, Луната и ракети от четиригодишен, става ясно от прессъобщението на космическата компания. Той ще учи физика и мениджмънт на иновациите в университета в Утрехт, Нидерландия, от септември. Бащата на младежа Юш Дамен е основател и изпълнителен директор на компанията за инвестиционен мениджмънт "Самърсет кепитъл партнърс". Той е платил мястото в полета и е избрал да го заеме Оливър. От "Блу ориджин" отказаха да уточнят каква сума е платил бизнесменът.

Бъдещият студент ще се отправи на полет заедно с основателя на "Блу ориджин" Джеф Безос, с брат му Марк и с най-възрастния бъдещ астронавт в историята - 82-годишната Уоли Фънк. Автономният суборбитален апарат "Ню шепард", който е комбинация от ракета и капсула, е с дължина малко над 18 метра. Той ще излети от площадка в Западен Тексас, САЩ, на 20 юли. 

 

Ключови думи:

Дамен, рекорд, Безос

Още

Юношеската щафета на 4х100 м счупи два пъти мъжкия национален рекорд

06.07.2021

Обновена

372
Г-жа Уоли Фънк - жената, която чака 60 г., за да полети

02.07.2021

Обновена

4299
Бизнесмен плати $28 млн. за космически полет с Безос

13.06.2021

607