Медия без
политическа реклама

Том Круз срещу гравитацията 7:0

"Мисията невъзможна: Пълна разплата - част първа" е по-дълъг дори от името си и също толкова зрелищен

форум филм
Полетът с мотор.

Никога не е била любимата ми поредица, нито любимият ми актьор. Но не може да се отрече, че Том Круз претърпя сериозно развитие от 1996 г. насам, когато за пръв път изигра тайния агент Итън Хънт във филма на Брайън де Палма, стъпващ върху шпионски сериал от 60-те.

Днес някогашното златно момче с 24-каратова усмивка е най-голямата филмова звезда в света. Последният му филм "Топ Гън: Маверик" стана втората най-успешна кинопродукция за 2022-ра (след "Аватар: Природата на водата") с приходи от над 1 милиард долара. Филмът спечели шест номинации и една награда "Оскар", а Стивън Спилбърг похвали актьора, че собственоръчно е "спасил киноиндустрията", връщайки публиката в кината - особено тази отвъд младежка възраст - след двугодишна коронавирусна криза.

Сега Топ Том се готви да приключи "Мисията невъзможна" - поредицата, в която сам изпълнява каскадите си, провокирайки законите на физиката и възрастовите ограничения. Но не и преди да е осигурил достоен двуразов финал: "Пълна разплата" излиза в две части, съответно през 2023 и 2024 година. Кристофър Маккуори, който започна кариерата си като сценарист на малкото независимо бижу "Обичайните заподозрени" (приблизително по същото време, когато стартира M:I) се завръща като режисьор и на двeтe - заснети паралелно по време на пандемията с пословичния перфекционизъм на Круз, въпреки всички спънки и отлагания. Маккуори се доказа като най-точният избор на кормилото на поредицата, където освен Де Палма са заставали още Джон Ву, Джей Джей Ейбрамс и носителят на анимационен "Оскар" Брад Бърд. 

Да, Круз има и други големи роли, но "Мисията невъзможна" е неговото призвание; знаковият франчайз, където той е в безмилостно съревнование със самия себе си. Шестте филма дотук са спечелили над $ 3,5 млрд., а "Разпад" бе най-успешният от всички. С разходи от 300 милиона, без да броим маркетинга и рекламата, "Пълна разплата - част 1" ще гони още по-висок връх. Като върха на норвежка канара, от която Круз, яхнал мотор, се мята към свистящ в долината влак, за да се приземи във вагоните с парашут. Звучи ужасяващо само докато го прочетеш, но той го прави.

Именно извънземната целеустременост и отдаденост, с която този стегнат, мускулест мъж в предпенсионна възраст извършва немислими неща, е тайната на "Мисията невъзможна". Тъкмо тя придава правдоподобие на схематичните шпионски екшъни за спасяване на света. Винаги може да се разчита на Том Круз да увисне я на отвесен скален ръб над пропаст, я на фасадата на стъклен небостъргач в пустинята, я на корпуса на излитащ реактивен самолет... (всичко това видяхме в предишните шест епизода), рискувайки почти нехайно живота си. В ерата на комиксовите чудеса и "Аватар"-ите практическите ефекти се превърнаха във високо ценена рядкост (чакаме ги с нетърпение и в "Опенхаймер"). А в "Пълна разплата - част 1" старомодното зрелище е изпълнено с най-модерни технически средства, визия и звук. Всеки ангажиран в този филм знае точно каква е работата му и я върши с безкомпромисен професионализъм.

Какво да не му харесваш? Да, "Мисията невъзможна 7" е бездушен, генеричен продукт, който замаскира пропастите в сюжета с изтощително темпо на действието, неуморен монтаж и прилягаща музика. Освен това е дълъг почти 3 часа. Но мога да разбера положителните отзиви, които получава. Те са поклон пред една легенда, която не показва признаци на умора или изчерпване (Даниъл Крейг се умори да бъде Бонд само след пет филма). И какво от това, че преследването по улиците на стария Рим или ръкопашния бой върху движещ се влак не просто сме ги гледали и преди, а сме ги гледали в последните два месеца - първото в "Бързи и яростни 10", второто в "Индиана Джоунс и реликвата на съдбата"? Оригиналността никога не е била силата на летните хитове. Въпреки че сценаристите в "Пълна разплата - част 1" са се напънали за актуалност - този път борбата със злото е срещу неуловим изкуствен интелект: не ръководен от хора, а ръководещ хора, които следват повелите му. И ако усилията на Круз са аналогови, то зад гърба му, въоръжени с лаптопи и всевъзможни джаджи, са познатите от предишните епизоди "мисионери" Винг Реймс и Саймън Пег. Завръщат се и Ванеса Кърби, Ребека Фъргюсън и Хенри Черни. Липсата на персонификация на злодея е частична: Исей Моралес и Пом Клементиеф (Мантис от "Пазителите на галактиката") влизат като пионки на машинното зло. Останалото е първокласен екшън, който не те оставя да си поемеш дъх.

Добавена стойност за българската публика е двеминутното участие на Захари Бахаров като руски военен в подводница, която гръмва на морското дъно още преди началните надписи. В "Пълна разплата - част 1" играе още една наша сънародничка, Доротея Толева (и тя руска агентка), но е трудно да я забележиш. Дори епизодичното участие в проект от този мащаб обаче е кариерна гордост. 

Приемаме #МисиятаНевъзможна #ПълнаРазплатаЧастПърва от 14 юли само в кината, IMAX и 4DX.

 

Още по темата