Медия без
политическа реклама

Метъл сопраното Таря Турунен обещава мрачна Коледа в България

Певицата с обхват на гласа 4 октави се завръща за концерт в НДК с група, струнен оркестър и хор

11 Апр. 2023
В навечерието на Великден Таря Турунен обеща различен концерт за коледните празници.
ЕРА/БГНЕС
В навечерието на Великден Таря Турунен обеща различен концерт за коледните празници.

Метъл богинята Таря Турунен няма да пропусне любимата си България и тази година: на 3 декември тя пристига в София, за да изнесе в Зала 3 на НДК един по-различен, по-мрачен и може би най-пленителен концерт, на който някога ще присъствате. „Очаква ни тъмна метъл Коледа, антипод на всички лиготии със звънчета, елхи и подаръци, от които всеки декември рискуваме да хванем диабет. Ледената кралица идва от Север, за да ни завладее с музиката от най-новия си албум Dark Christmas“, съобщават организаторите на събитието от SME.

Забележителното метъл сопрано Таря ще представи невероятен симфоничен спектакъл със струнен оркестър и хор от България. Освен творби от новия албум, който се очаква да излезе около Коледа, тя ще изпълни и емблематичните за сезона добре познати парчета от репертоара си, но по начин, който никога не е звучал на живо.

Все още не е ясно кога ще стартира турнето на Турунен, което носи името Dark Christmas 2023, нито кои са държавите, през които ще премине, но едно е сигурно – България е първата потвърдена дата и нито за секунда не сме се съмнявали, че Таря би ни подминала, отбелязват организаторите.

Дни след невероятното шоу, което финландската звезда направи в клуб Joy Station миналия октомври, започнаха разговорите за следващото й посещение у нас. Днес вече прекрасната новина за предстоящия й концерт тук е факт.

Таря Сойле Сузана Турунен-Кабули е родена на 17 август 1977 г. в Китее, Финландия. От 1996 до 2005 г. е вокалистка на симфоничната метъл група Nightwish. През 2004 г. започва самостоятелната си кариера, като експериментира с различни жанрове – от симфоничен и пауър метъл до алтернативен рок, всички смесени с класическа музика. Таря е изучавала пиано и флейта, класическо и църковно пеене, музикален театър, а по-късно завършва образованието си с класическо пеене в консерваторията в Карлсруе, Германия. Лиричният й сопранов глас е с обхват 4 октави.

През декември 2005 Таря Турунен, заедно с пиано и камерен оркестър, започва да изнася самостоятелни коледни концерти във Финландия, Германия, Испания, Румъния. Турнето тогава включва изпълнения на арии и песни от Бах, Моцарт, Сибелиус, Шуберт и др., а също и традиционни и популярни коледни песни като Happy New Year на АВВА. Очакваме какви ще бъдат изненадите на певицата за коледния концерт в София, билетите за който на цени от 60 до 120 лева вече са в продажба.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата