Quantcast

Медия без
политическа реклама

Мария Стефанова властва в „Кралицата майка“ на театър „Българска армия“

Голямата актриса е гост-звезда в пиесата на именития италиански драматург Манлио Сантанели

13 Март 2023
ТБА
Мария Стефанова и ГеоргиКъркеланов репетират сцена от спектакъла.

Голямата актриса Мария Стефанова е гост-звезда в „Кралицата майка“ – новата постановка на театър „Българска армия“, която ще има премиера на 22 март на камерна сцена "Миракъл". В пиесата на именития съвременен италиански драматург Манлио Сантанели ще й партнира актьорът от военната трупа Георги Къркеланов. Режисьор на спектакъла е Стефан Спасов. Сценографията и костюмите са на Нина Пашова, а музиката – на Добрин Векилов-Дони.

Първата реализация на пиесата у нас беше в Театър 199 преди около 15 години, а неаполитанецът Сантанели долетя у нас специално за премиерата. Тогава в ролите бяха Невена Мандаджиева и Владо Пенев, а с постановката се зае Валентин Ганев. Преводът на текста, по който ще се играе и сега, е на театралния критик Аве Иванова.

Пиесата „Кралицата майка“ (заглавието е игра на думи, може да се преведе и като „Реджина майката“ – б.р.) разкрива вечен сюжет, на пръв поглед изпълнен с действия, характерни за отминала епоха, за друг тип йерархия и взаимоотношения както в семейството, така и в обществото. Именно там драматургът Манлио Сантанели кодира послание, което не се нуждае да бъде актуализирано според епоха или стереотип на поведение, просто защото то важи изначално за нашия свят.

         „Кралицата майка“ разказва за взаимоотношенията между майка и син: разплита ги до такава степен, че изкарва на бял свят най-мрачните тайни, най-хитрите капани и най-интимните събития в живота на двата персонажа, Реджина и Алфредо.

         Реджина, от страх да не изгуби надмощието си, е готова да въвлече сина си във всевъзможни психологически игри, опитвайки се да затяга все повече и повече оковите около Алфредо, с които го е оковала още в детските му години. Но сред черните облаци, надвиснали над героите, се появява и лъч светлина. Двамата са изпълнени с изключително чувство за хумор и нежност един към друг. Въпреки всички скандали, пред тях непрекъснато стои отворената врата на любовта, на надеждата. Малките жестове, които правят един за друг, сякаш надделяват над омразата. Но ето, че топлият лъч много бързо изчезва и всичко отново потъва в мрак… Ще има ли край всичко това?!... Кой ще спечели и кой ще загуби в тази ожесточена борба за властване, предстои да разберат зрителите, чиито сърца ще бъдат спечелени със сигурност от великолепния текст и всеотдайната игра на актьорите.

АНКЕТА "СЕГА"

За кого ще гласувате на парламентарните избори на 2 април?