Медия без
политическа реклама

Маккартни възражда 55-годишната вражда с „Ролинг Стоунс“

Мик Джагър отговаря от сцeната на последния концерт на групата

16 Окт. 2021
Пол Маккартни (79) и Мик Джагър (78).
Wikipedia/EPA/BGNES
Пол Маккартни (79) и Мик Джагър (78).

След като 50 години четяхме и слушахме как прочутото съперничество между „Бийтълс“ и „Ролинг Стоунс“ е само една измислица на алчни търговци, че никаква вражда никога не е имало — напротив  двете групи са били в близки приятелски отношения и даже са си сътрудничели (Ленън и Маккартни дават на „Стоунс“ една от първите им песни)… И изведнъж всичко това е напът да рухне, след като в интервю за The New Yorker обикновено миролюбивият, любезен и тактичен Пол Маккартни нарече „Ролинг Стоунс“ „блус кавър група“. И ей така с едно изказване хвърли света обратно в Средновековието (на ХХ век), когато се случваше двете групи да бъдат представяни едва ли не като враждуващи военизирани групировки в Сирия или Палестина.

За тези, които са по-малко запознати с историята на рокендрола, „Ролинг Стоунс“  наистина започнаха като блус кавър група, но примерът на Ленън и Маккартни накара Джагър и Ричардс скоро да опитат сами да си пишат песните и към средата на 60-те години вече бяха преминали към изцяло оригинален материал.

Мик Джагър, който най-често влиза в ролята на говорител на групата, трябваше да реагира на думите на Маккартни. В четвъртък вечерта 78-годишният певец и приятелите му свириха стадиона SoFi в Лос Анджелис и фронтменът на „Стоунс“ реши да се възползва от аудиторията и да отговори, съобщава Variety.

Първо Мик изреди имената на куп звезди, които според него били сред публиката, като Меган Фокс, Лейди Гага, Леонардо Ди Каприо и Кърк Дъглас (който отдавна не ходи по концерти, защото почина на 103 в началото на миналата година). И добави: „Пол Маккартни също е тук и по-късно ще се присъедини към нас за един блус кавър“. 

Това разбира се беше шега, която озадачи някои фенове и разсмя други — в зависимост от това колко внимателно са следили музикалните новини тази седмицата. Трети възприеха закачката много сериозно. Слава богу, те бяха много малко. Изкачвайки се по стълбите на излизане от стадиона след приключване на концерта, един фен се опита да поведе скандиране „Майната им на Бийтълс!“ Но не срещна разбиране. Все пак светът е достатъчно разделен и не му трябва още една тема, по която да спори.

Това обаче не беше първият словесен сблъсък между бившия бийтълс и „Ролинг Стоунс“. През април 2020 г. в студиото на Хауърд Стърн водещият заяви, че за смята „Бийтълс“ за по-добрата група от „Стоунс“ и поиска мнението на Пол. Маккартни отговори така: „Работата е там,че „Стоунс“ са фантастична, велика група! Но техните корени са в блуса. Песните, които пишат, са свързани с блуса. Докато нашите влияния бяха малко повече ... Имаме много различия, но аз обичам „Стоунс“. Все пак съм съгласен с теб — мисля, че „Бийтълс“ бяха по-добри“, каза Маккартни, все едно някога е имало съмнения по този въпрос. 

Няколко седмици по-късно Джагър отговори в шоу на Apple Music малко на шега, че „очевидно няма конкуренция“ между двете групи. И продължи вече по-сериозно: „Голямата разлика е, че „Ролинг Стоунс“ е голяма концертна група в други десетилетия и в други области, докато Бийтълс дори не са правили турне по арени или концерт в „Медисън Скуеър Гардън“ с прилична озвучителна система“, обясни Джагър. „Те се разделиха преди този бизнес да започне истински“. Ние започнахме тези стадионни турнета през 70-те години и продължаваме и досега“. 

Още по темата