Медия без
политическа реклама

Копола след "Барбенхаймер": Предчувствам нова златна ера за киното

Двата филма спечелиха над 1 милиард долара от билети за по-малко от десет дни

31 Юли 2023

В горещото лято на 2023-а (най-горещото според учените от 100 000 години насам) прохладните кинасалони с прожекции на "Барби" и "Опенхаймер" се оказаха привлекателни за зрителите по целия свят. Подгряването в социалните медии едва ли е единственият мотиватор за милионната публика, която посети някои от двата - или и двата - филма в първите десет дни след едновременната им премиера на 21 юли. 

Така кумулативният боксофис на двата филма за този кратък период надхвърля значително 1 милиард долара. 770 млн. се падат на "Барби" - по-кратък (съответно с повече прожекции за работното време на кината), по-лесно смилаем и популярен сред подрастващите. 400 млн. са за "Опенхаймер" - забележително постижение за филм с категоризация R, 3-часова продължителност и мрачна тематика. За тези десет дни историята на създателя на атомната бомба вече е надминала постиженията на "Тенет" и "Батман в началото", два от популярните филми на Нолан, за срока на цялото им киноразпространение - съответно 365 и 373 милиона долара.

Що се отнася до авторката на "Барби" Грета Гъруиг, с предишните си независими продукции като "Лейди Бърд" и "Малки жени", тя не е и сънувала подобни касови резултати. Куклата на Mattel пребори мъжагите от "Бързи и яростни 10" и стана третият най-гледан филм за 2023 г. - пред нея са само "Пазителите на галактиката 3" с приходи от 844 млн. долара и "Супер Марио: Филмът" с печалба от $ 1,4 милиарда.

 

У НАС

Интерес буди фактът, че във втория уикенд от разпространението на двата филма у нас България създаде нещо като прецедент. Тя е една от малкото страни на планетата, където приходите от "Опенхаймер" надхвърлиха тези на "Барби". Въпреки че зрителите на розовата комедия все пак са с двеста повече (23 206 срещу 22 996 за почивните дни), заради по-скъпите билети и интереса към т.нар. премиум и IMAX зали, Нолан бие Гъруиг на касата: 311 хил. срещу 275 хил. лева.

Общо двата филма са привлекли над 190 хиляди души в кината за 10 дни, като приходите са съответно 1.087 млн. лева за "Опенхаймер" и 1.173 млн. за "Барби". Салоните продължават да са пълни, а за вечерните прожекции често няма места.

Image

 

НОВА НАДЕЖДА

Сред тези, които изпаднаха във възторг от двойния кино феномен и неговия успех, е 84-годишният режисьор на "Кръстникът" и "Апокалипсис сега". В своя нов Инстаграм акаунт, създаден преди няколко месеца специално за да популяризира своя проект-мечта "Мегалополис", ветеранът пише на въпрос от фен: "Фактът, че хората изпълват киносалоните, за да видят филми, които не са продължения или предистории, нямат номерче, закачено след името им, е победа за киното".

"Барбенхаймер" накара традиционно песимистично настроения относно бъдещето на киното Копола да напише още по-силни думи: "Предчувствието ми е, че сме на прага на нова златна ера. Чудесно, озаряващо кино, видяно в големи кинотеатри."

Носителят на "Оскар" наскоро завърши снимките на "Мегалополис", неговата най-рискова продукция с участието на Адам Драйвър, Обри Плаза, Форест Уитакър и Джон Войт. Копола практически самофинансира филма с бюджет от над 100 милиона долара, след като в продължение на десетилетия не успява да намери студио, което да подкрепи проекта му. 

Последвайте ни и в google news бутон