Quantcast

Медия без
политическа реклама

Класическата музика - позволена за деца

Новият сезон на "Фортисимо фамилия" включва от Бетовен до Дан Браун и "Замръзналото кралство"

23 Септ. 2022
Софийска филхармония
Вилиана Вълчева

Вече над десет години успешната програма на Софийска филхармония (основана е през 2011 г. от диригента Максим Ешкенази) посреща най-малките почитатели на музиката. "Фортисимо Фамилия" е поредица музикално-образователни концерти, чиято мисия е да въведе децата и родителите във вълшебния свят на класиката, да ги запознае с композиторите и инструментите от симфоничния оркестър и да превърне всичко това в емоционално и незабравимо преживяване.  Подборът на произведенията е съобразен с възрастта на слушателите. През изминалото десетилетие програмата се сдоби с многобройни почитатели, има и разклонения - "Фортисимо Фест" и "Фортисимо в клас".  

Новият сезон на "Фортисимо Фамилия" започва в зала "България" през октомври и подготвя за най-малките нови срещи с велики музикални пиеси и композитори, нови истории и любопитни факти от света на музиката. В своите роли отново ще влязат любимите на публиката артисти и певци, подкрепени от състава на Софийската филхармония.

Откриващият концерт на 16 октомври кани деца и родители да чуят как звучи есента в музиката. Те ще научат кои композитори са били вдъхновени от нея и как са разкрили красотата й чрез нотите си. Диригент е Павел Златаров, участва и актрисата Богдана Трифонова.

"Бетовен за деца" очаква слушателите си на 30 октомври. Лиричен и замечтан ли е бил брилянтният немски композитор, каквато е и една от най-известните негови творби, Лунната соната, която неизменно предизвиква възторг в слушателите, без значение от възрастта им? Диригент на концерта е Вилиана Вълчева.

Световноизвестният романист Дан Браун напоследък пожъна успех и като композитор. Главният герой на симфоничното произведение "Дива симфония", любезният и любознателен Маестро Маус, ще ни разходи из цялата история, която преплита музиката и животинския свят - за да подскаже, че всичко около нас е музика на 27 ноември. Диригент е Григор Паликаров. Участва Петко Венелинов.

А какъв по-добър начин да се подготвиш за Коледа от приключеният на Анна и Елза? "Замръзналото кралство" и музиката от едноименния блокбъстър на "Дисни" ще звучи на 18 декември в зала "България" под диригентската палка на маестро Найден Тодоров. Това е и единственият вечерен концерт от "Фортисимо Фамилия" - началото е в 19 часа, а всички останали прояви започват в 11 сутринта.

Билети за четирите събития има на касата на зала "България" и в мрежата на Евентим.

Още по темата