Медия без
политическа реклама

Как изкуственият интелект подмлади Харисън Форд с 40 години

80-годишният актьор е неузнаваем в предстоящия "Индиана Джоунс"

10 Февр. 2023
Харисън Форд
Disney
Харисън Форд

Феновете на Индиана Джоунс вече знаят, че 80-годишният Харисън Форд ще се подмлади драстично за ролята в "Индиана Джоунс и часовникът на съдбата", чиято премиера по кината предстои през юни. Нашумелият напоследък изкуствен интелект се е заел да премахне четиресет години от образа на звездата, за да изглежда както през 80-те, когато за пръв път грабна меката шапка и камшика на археолога авантюрист.

Наскоро Форд гостува в "Късното шоу на Стивън Колбер", в което заяви, че подмладеното лице е "истинското му лице". За целта са използвани всички кадри от стари филми, с които Lucasfilm разполага, включително и такива, които почитателите му никога не са виждали на екрана. Благодарение на участието си в поредиците "Междузвездни войни" и "Индиана Джоунс" той е най-голямата звезда на компанията, придобита от Disney през 2014 г. Новите технологии ни предлагат връщане към дните на неговата слава.

"Те притежават изкуствен интелект, който може да обработи всеки сантиметър филмова лента, която Lucasfilm притежава. Може да го извлече от ъгъла, откъдето идва светлината, от изражението", разказва актьорът. "Не знам как го правят. Но това е истинското ми лице. След това слагам малки точки върху лицето си и казвам думите, а те го променят. Фантастично е".

Действието в "Индиана Джоунс и часовникът на съдбата", режисиран от Джеймс Манголд, се развива през 1969 г. по време на космическата надпревара. Откриващите сцени обаче са от 1944 г. и именно за тях е било нужно подмладяване на Форд. 

"Надявам се, че макар да се говори за технологиите в този процес, зрителите просто ще отидат и ще кажат: "О, Господи, те са намерили стари ленти. Това е нещо, което са заснели преди 40 години", каза продуцентката и президент на Lucasfilm Катлийн Кенеди пред Empire. Форд на свой ред коментира пред английското филмово списание: "Това е първия път, когато виждам подобно нещо и му вярвам. Не мисля, че искам дори да знам как работи, но работи. Това не ме прави млад. Заслужил съм възрастта си."

Харисън Форд не е единственият, който получава дигитален лифтинг с помощта на ИИ. Том Ханкс, Робин Райт и други актьори ще изиграят по-млади версии на себе си във филма "Тук" на Робърт Земекис благодарение на инструмент на компанията Metaphysic, който може да създава "фотореалистични промени на лица с висока резолюция и ефекти за намаляване на възрастта на живо и в реално време, без да е необходимо допълнително композиране или работа с VFX".

Олкун Тан, ръководител на визуални ефекти от немски произход, живеещ в Лос Анджелис, разсъждава: "Преминаваме през революция. Това е като изобретяването на ядрената енергия. В момента си мислим: "О, това е играчка, страхотно е, вижте какво може да прави", но това е началото на голяма промяна в нашата икономическа структура."

Досега диейджингът е постигнал смесени резултати. Примери за това са Брад Пит в "Странният случай на Бенджамин Бътън", Джони Деп в "Карибски пирати: Отмъщението на Салазар", Джеф Бриджис в "Трон: Наследство", Робърт Дауни Джуниър в "Капитан Америка: Гражданска война", Майкъл Дъглас в "Ант мен", Кърт Ръсел в "Пазители на галактиката 2“, Уил Смит в "Близнакът", Кери Фишър и Марк Хамил в различни части на "Междузвездни войни".

Сред по-впечатляващите опити е Самюъл Л. Джаксън, който в "Капитан Марвел" от 2019 г. свали около 25 години и участва в цялата история, а не само в епизодична роля. "Специалистите щателно сравняват Джаксън с начина, по който е изглеждал във филмите си от средата на 90-те, за да видят точно как кожата ще виси от лицето му или светлината ще пада върху бузите му", пише сайтът Wrap.

Филмът на Мартин Скорсезе "Ирландецът" свали четири десетилетия от Ал Пачино, тогава 79-годишен, и Робърт де Ниро и Джо Пеши, и двамата 76-годишни, но много зрители оценяват ефекта като зловещ и недостатъчно реалистичен. Ако тестът за визуални ефекти е да не ги забелязваме, "Ирландецът" се провали. Джо Павло, майстор на визуални ефекти и носител на награда "Еми", казва: "Марти трябваше да дойде при мен. Щях да му кажа, че не можеш да направиш това с Робърт де Ниро и Джо Пеши - те са прекалено известни и всички ги познават. Ако искаш да го направиш, направи го с неизвестни актьори и ги състари, вземи млад човек и го състари. Де Ниро се движи като човек на 70 години. Един стар човек не се движи като млад човек. Те не ходят по същия начин. Маниерите им не са същите.".

Някои твърдят, че е по-добре да имаме неостаряващ Харисън Форд, отколкото друг актьор да изиграе някоя от незабравимите му роли, както в "Соло: История от Междузвездни войни". Не всички обаче мислят така. Тан, който използва инструмент с изкуствен интелект, наречен Shapeshifter, казва: "Това е досадно. Няма причина някой да е на 80 години и все още да изглежда като на 30. Няма смисъл. Създава се култура на рециклиране. Все едно Мики Маус да живее вечно. Имате един Мики Маус и той няма нужда от вода, от храна, от договор. Не е нужно да спи. Работи 24 часа, ако поискат - в 10 или 30 копия едновременно."

И добавя: "Очевидно това е сигурна печалба, но възниква въпросът как се отразява на нашето общество, ако на екрана се пресъздават все едни и същи идоли? Сякаш сме заседнали в миналото и не искаме да гледаме в бъдещето."

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата