facebook
twitter

Култура

Инсталация на Шурелов ще ознаменува новия Център за съвременни изкуства и култура при НДК 

244
БНР
Инсталацията на Шурелов

Културен институт ще управлява бъдещия Център за съвременни изкуства и култура "Топлоцентрала" при НДК, каза председателят на комисията по култура и образование към СОС Малина Едрева, цитирана от БГНЕС. Две решения вчера приеха общинските съветници. "Първото е свързано с отпускането на втория транш по осъществяване на строителството на проекта от 3 млн., като до момента са отпуснати 350 000. лв., и второто решение е учредяването на нов общински културен институт, който ще управлява пространството", заяви Едрева и добави, че ще изпратят писмо до Министерството на културата с молба да поискат от Министерския съвет да бъде учреден регионален културен институт.
Изграждането на Центъра за съвременни изкуства и култура "Топлоцентрала" струва над 5.5 млн. лв. на общината, уточни Едрева, която подчерта, че идеята е това пространство да се финансира както с публични средства, така и с приходи от дейността си. След завършване на всички строително-ремонтни дейности голямата постройка, която е с площ 365 кв. м, ще се превърне в мултифункционална зала с телескопични седалки за 250 души, които ще могат да се прибират. В нея ще могат да се провеждат различни събития като конференции, семинари, партита. Стана ясно още, че през май месец се очаква да започне инсталирането на временната инсталация на Венелин Шурелов "Един човек", която ще отиде на мястото на бившата "Бронзова къща" срещу двореца. Проектът му беше избран измежду 17 участници в обявения от общината конкурс за произведение на съвременно изкуство, който е част от програмата "Навън".
Високотехнологичната интерактивна инсталация предвижда да се поставят 56 LED екрана, подредени като "Един човек". Изображенията върху екраните ще представят отражение на града в реално време. Тя ще остане срещу двореца до края на 2019 г., а инсталирането и осигуряването на осветление и охрана ще струва на общината 81 000 лв.

Ключови думи:

НДК, Венелин Шурелов
Все още няма коментари

Още

Музиканти от три поколения свирят на юбилея на Кирил Маричков

28.10.2019

500 1
"Нощ на ансамблите" ще разлюлее зала 1
И тази есен морето ще е до бара с Вълдобрев

10.10.2019

921

Влез или се регистрирай за да коментираш

×