Медия без
политическа реклама

Хърватия е фаворит за предстоящата "Евровизия"

Израел промени и публикува спорната си песен

11 Март 2024
YouTube стопкадър
Бейби Лазаня (отпред с червения елек) е считан за фаворит с песента на Хърватия.

Кандидатите за песенния конкурс „Евровизия“, който ще се проведе в Малмьо, Швеция, бяха окончателно определени два месеца преди конкурса, предаде ДПА. В събота съорганизаторите Швеция и Португалия избраха своите претенденти. Страните домакини получават автоматично участие на финала на 11 май. Представителите на така наречената "голяма петорка" (Германия, Великобритания, Испания, Франция и Италия) гарантирано се класират на финала, тъй като те имат най-голям финансов принос към конкурса.

За ранен фаворит в тазгодишното издание е считана песента на Хърватия. Международните агенции за залагания дават най-много шансове за победа на изпълнителя Baby Lasagna и неговата песен, смесица от фолклорни, рок, рап и електронни ритми, Rim Tim Tagi Dim. Но балканската държава първо трябва да се класира на полуфинала на 7 май. 

Official video for "Rim Tim Tagi Dim" taken from the album "Demons & Mosquitos" Stream 'Rim Tim Tagi Dim' - https://dora.lnk.to/RimTimTagiDimrecorded, mixed...

Въпреки че "Евровизия" се счита за "аполитично" събитие, нападенията от 7 октомври миналата година срещу Израел от Хамас и последвалата война в Газа се отразяват на конкурса. Участието на Израел в песенния конкурс доведе до критики и заплахи за бойкот в някои страни, като някои артисти призоваха еврейската държава да бъде изключена заради войната. 

Европейският съюз за радио и телевизия (EBU) каза, че текстът на израелската песен Hurricane е твърде политически, и поиска той да бъде преработен. Израелският президент Ицхак Херцог също подкрепи пренаписването. Първоначално израелският телевизионен канал Kan обяви, че не желае да редактира текста, но след това промени решението си. В противен случай това щеше да коства участието на Израел.

В крайна сметка организаторите промениха текста, който съдържаше препратка към палестинската атака на 7 октомври, и снощи най-сетне споделиха публично песента на певицата Еден Голан. Всичките спорове се разиграваха, без международната публика да е чувала парчето.

Subscribe and 🔔 to Eurovision 👉 https://www.youtube.com/user/eurovision?sub_confirmation=1 ​Eden Golan will represent Israel in the Eurovision Song Contest...

През май в Малмьо е 68-ото издание на песенния конкурс "Евровизия". Също така се навършват 50 години от победата на АББА в Брайтън, Англия с песента Waterloo, която се превърна в световен хит и постави началото на глобалния успех на шведската поп група. Затова в страната домакин Швеция, където по принцип конкурсът се радва на голяма популярност, вълненията са големи.

България за пореден път не е сред участниците.

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

За кого ще гласувате на парламентарните избори на 9 юни?