Quantcast
В Хонконг арестуват за "антидържавни" приказки за деца от 4 до 7 г. | СЕГА
facebook
twitter

Култура

В Хонконг арестуват за "антидържавни" приказки за деца от 4 до 7 г.

Книжките за овце и вълци подбуждали у малчуганите омраза към правителството и съдебната власт
326
 RTHK
Полицията вярва, че овцете се способни да подбуждат антиправителствени чувства в децата.

Петима издатели на детска литература са арестувани в Хонконг по обвинения в подстрекателство към метеж. От службата за национална сигурност към полицията потвърдиха, че издателите са задържани заради 5 приказки с овце, заподозрени в антидържавна дейност. 

Книгите, в които се разказва за вълци, опитващи се да завладеят село на овци, са предназначени за деца от 4 до 7 години. На пресконференция началникът на службата Стив Ли обясни, че овцете представляват хората от Хонконг, докато историите включват и вълци, които изглежда идват от континента.

В предговорите на две от книгите полицията е открила връзка с антиправителствените протести от 2019 г., възхвала на насилието и подбуждане на омраза у малките деца към правителството и съдебната система. В една от тях пише, че докато са в ареста „овцете“ могат да бъдат изядени, но „това изобщо не е вярно“, настоя полицейският началник, добавяйки, че „книгата просто учи децата да мразят администрацията и съдебните власти“.

Ли спомена, че друга приказка намеква за стачката на медицинските работници от началото на миналата година, която била опит да притисне правителството да затвори границата поради пандемията. „В тази приказка овцете са много чисти, а вълците много мръсни. Така авторът се опита да хвърли вината за вируса върху континента“, каза той. „В тези книги  например вълците хвърлят боклуци и плюят навсякъде. Нима това е вярно в действителността?“, попита той. 

Издателите са обвинени и че са организирали публично четене през юни, на което над десет родители са довели малките си деца и тяхно съзнание е било „отровено“. Ли каза, че може да бъдат извършени още арести. От полицията призоваха родителите и разпространителите да изхвърлят въпросните книги, които никой вече „никой не трябва да притежава“.

На въпрос дали политическа сатира или анимационни филми, критикуващи правителството, вече ще се считат за нарушение на закона, Ли каза, че хората все още имат право да критикуват правителството. „Но трябва правят това, без предизвикват омраза срещу властите“, подчерта той.

Той отговори и на на въпрос дали класическите романи като Джордж Оруел „1984“ и „Фермата на животните“ вече са незаконни в Хонг Конг. Според Ли подобни произведения се различават от въпросните детски книги, тъй като последните предизвикват омраза и негодувание.

Продемократичната конфедерация на профсъюзите (CTU) заяви, че случаят бележи ескалация на престъпленията срещу свободата на словото в Хонконг, наричайки го "смъртоносен капан на творческата свобода в изкуството".

 

Още

Китай няма да види китайските супергерои на Marvel

12.09.2021

312
Китай забрани показването на „женчовци“ по телевизията

03.09.2021

4066
Нова вълна от арести в Беларус с повече от 20 задържани за два дни

13.08.2021

423