Медия без
политическа реклама

Галерия „Дечко Узунов“ открива изложба религиозна живопис на своя патрон

Посетителите ще могат да видят до септември архивни кадри, ескизи и творби от монументалното творчество на автора

08 Юни 2024
Тайната вечеря, 1937, стенопис в храм „Св. Иван Рилски“, Перник.
СГХГ
Тайната вечеря, 1937, стенопис в храм „Св. Иван Рилски“, Перник.

Във вторник, 11 юни, от 18.00 ч. в галерия "Дечко Узунов" – филиал на Софийската градска художествена галерия, се открива изложбата "Дечко Узунов. Религиозно монументално изкуство. 125 години от рождението на художника".

Проектът „Дечко Узунов. 125 години от рождението на художника“ се осъществява в партньорство между СГХГ, Художествена галерия – Казанлък, и Държавна агенция „Архиви“, като включва поредица  от изложби, посветени на годишнината на големия български живописец. Настоящата експозиция е втората част от документалната поредица „Дечко Узунов. Монументално изкуство“. В периода юни–септември 2024 г. посетителите в галерията музей в някогашния дом на твореца на бул. „Драган Цанков“ 24 ще имат възможност да видят архивни снимки, подготвителни проекти и творби, чрез които е създаден визуален разказ за тази не толкова добре позната страна от творчеството на Дечко Узунов.

След експозицията, посветена на светското монументално изкуство, сега акцентът е върху религиозното. До днес са запазени стенописите в две църкви, които Дечко Узунов е изписал с колектив. През 1936 г. заедно с художниците Стефан Иванов, Никола Маринов и Димитър Кандимиров той работи в катедралния храм „Свети Йоан Предтеча“ в град Казанлък. В колектива се включват и Чудомир със съпругата му Мара Чорбаджийска. През 1937 г., заедно с Никола Маринов, Дечко Узунов участва в изписването на храм „Св. Иван Рилски“ в град Перник. Помощник е Александър Поплилов. По-късно, през периода 1981–1983, Узунов участва във възстановяването на някои от витражите в Ректората на Софийския университет „Св. Климент Охридски“, разрушени по времето на Втората световна война (1939–1945). С проектите и реализацията на тези монументални творби публиката сега ще се запознае чрез документални снимки, архивни материали и репродукции.

Филиал „Дечко Узунов“ на Софийска градска художествена галерия притежава в колекцията си редица скици и по-детайлни разработки за религиозни стенописи. Част от тях допълват експозицията като свидетелство за сериозните и целенасочени проучвания, които художникът е правил през годините. Включени са и две живописни платна – „Св. Георги“ (30-те години) и „Автопортрет със светци“ (1983), второто от които е доказателство, че художникът се връща към изобразяването на религиозни образи и в един по-късен етап от дългия си творчески път и в кавалетните произведения.

Проектът „Дечко Узунов. 125 години от рождението на художника“ се реализира с финансовата подкрепа на Столична програма „Култура“ и медийното партньорство на БТА, както и с помощта на художествените галерии в страната, Съюза на българските художници, Българската народна банка, Софийската опера и балет, Държавната опера в Стара Загора, Народния театър „Иван Вазов“, Националния исторически музей, Музея на Софийския университет „Св. Климент Охридски“, Народно читалище „Васил Левски“ – Карлово, катедрален храм „Свети Йоан Предтеча“ – Казанлък, и храм „Св. Иван Рилски“ – Перник.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Колко медала ще спечели България на олимпийските игри в Париж 2024?