facebook
twitter

Култура

Габрово показа на света защо е столица на хумора

Най-старият и пищен карнавал в България не се страхува да осмее силните на деня, обществото и дори самия себе си
408
 Фестът в Габрово
Ангелкова по "дюни".

Министър Ангелкова като богинята Венера и с мотото "Дюна върху дюна няма да оставя", президентът Радев и Тодор Живков като две капки вода, кукери, гонещи неинтегрирани тъмни сили, на гол Цецо и сто апартамента са малко и първата дама и нейните модни трепети - това бяха част от картините в габровския карнавал, който за пореден път показа защо наричаме града столица на хумора. Габровци умеят да кажат чрез хумора истини, които или се правим, че не виждаме, или ни бодат очите, това разбрахме покрай приключилия през уикенда карнавал в града край Янтра. Така сред огромните макети, запазена марка на карнавала, можехме да видим още Тереза Мей като бостанското плашило, което държи Европа далече, Тръмп и Путин в ролите на Фред и Барни, готвещи света на манджа с грозде, лорд Евгени Минчев в компанията на Волен Сидеров като участници в българската "Евровизия", Валери Симеонов с релса на врата и в размисли дали да скочи от бургаския мост. 
Не беше спестено нищо и на "обикновените" хора, които търкат билетчета с надежда за бърза печалба, играят хоро в чистите води на рилско езеро, бият се за кръста на Йордановден, веганизират се или издигат в култ прасето и мезето. 
Разбира се, за габровци светът е и хубаво място с изкуство, танци и положителни теми за показване, които също намериха място в шествието. Кукли стихии водеха парада, габровските футболисти отбелязваха 100 години от първия футболен мач, игран в града, дами в специални светещи костюми огряваха до късно през нощта карнавалната вечер, огромни бели птици и изпълнители на кокили внасяха нежност и красота, а пловдивската гимназия по сценични изкуства показа живи шедьоври на изобразителното изкуство с невероятното си превъплъщение и грим. 
Около 2500 бяха участниците в шествието, а карнавалните картини 67. За трета поредна година карнавалът имаше и конкурсна част с апетитни награди.
Вечерта завърши с невероятния концерт на група "Акага", Down Low, Tess и Turbo B, DJ парти с руските звезди Filatov&Karas. Американската група Bandaloop дойде за първи път в България специално за карнавала в Габрово и показа уникалните си танци на въжета върху близо 40-метровата сграда на общината.

Ключови думи:

Габрово, карнавал
Все още няма коментари

Още

Премиерът: КЕВР прави глупости и ще обсъдим смяна

04.06.2020

Обновена

4416 26
Първият карнавал в света по време на Covid-19 ще е габровски

15.05.2020

143
Щабът: Всеки, влизащ в институция или болница, е потенциално заразен

10.03.2020

Обновена

8576 34

Влез или се регистрирай за да коментираш