Медия без
политическа реклама

Община Габрово платила 7000 лв. за чешма с цена 700 лв.

От кметството отговарят, че в разходите влиза и гаранционното обслужване

20 Яну. 2024
Националният доверителен екофонд е започнал проверка по документи.

Националният доверителен екофонд проверява община Габрово след сигнал на граждани за нецелесъобразно изразходване на безвъзмездна финансова помощ. Защо за градинска чешма с цена на производител 700 лева община Габрово плаща 7000 лева?, се пита в репортаж на Би Ти Ви.

В края на миналата година парк „Колелото“ се сдобива със соларна пейка и чешма тип „фонтанка“. Месец по-късно в групата „Граждански контрол Габрово“ започват да постъпват сигнали за лошото състояние на новите придобивки. И търсят от общината разбивка на изразходените средства, но такава не е предоставена. Отговор обаче има от Националния доверителен екофонд, който финансира проекта.

„Всяка от тези пейки струва по приблизително 17000 лева с ДДС, а чешмичката е на стойност 7100 лева с ДДС“, казва за bTV Петя Колева, администратор на социалната група „Граждански контрол за Габрово“.
От проверка във фирмата производител на градински отливки се оказва, че производствената цена на „фонтанката“ е 10 пъти по-ниска от тази, която общината е платила на фирмата изпълнител.

„Там се вижда, че тази чешма към днешна дата струва 669 лева с ДДС. Свързахме се с фирмата, поискахме и оферта за доставка до Габрово. Цената е още 30 лева към тези 669 лева, т.е. грубо тя излиза 700 лева, ако се транспортира от производителя до Габрово“, пояснява Надя Колева, член на групата „Граждански контрол Габрово“.

От общината не пожелаха да отговорят на въпросите на bTV пред камерата, но изпратиха позиция. В нея се казва, че част от дейностите по проекта са свързани с доставката и монтажа, с извършването на строително-монтажни работи в частта ВиК, както и с гаранционно обслужване.

От групата за граждански контрол обаче контрират с документи. Според тях част от изброените дейности са извършени в предходен проект и за тях веднъж вече е платено.

Смущаваща, според гражданския контрол на Габрово, е и цената на двете „умни“ пейки, всяка от която е по близо 17000 лева с ДДС. Оборудването включва соларен панел, лед осветление, вградено информационно картонено табло, възможност за зареждане на мобилни устройства, площ за поставяне на багаж или повиване на бебета.

„Не ми се е случвало да я ползвам. Количката ми е една идея по-удобна“, твърди Мария Иванова.
„Може би за този парк е по-добре да изградят една тоалетна“, смята Павлина Дикова.

За проекта „Крачка в адаптацията към климатичните промени“ общината е получила стопроцентово финансиране от Националния доверителен екофонд в размер на малко над 44000 лева без ДДС. Монтирани са две умни пейки, чешма и сензор за отчитане качеството на въздуха. Предвидена е сума за провеждането на събитие с еконасоченост.

От Националния доверителен екофонд потвърдиха за Би Ти Ви, че вече са започнали проверка по документи. Предстои инспектиране на място.

Още по темата