Медия без
политическа реклама

В Борисовата градина се появи чешма като от час по трудово

Изделието замени отказан от Столичната община безплатен проект за обновяване

Така изглежда новопоставената чешма до Обсерваторията в Борисовата градина.
Така изглежда новопоставената чешма до Обсерваторията в Борисовата градина.

Неработещата чешма в близост до Обсерваторията в Борисовата градина е заменена с нова, която обаче е доста неугледна, а след поставянето й мястото съвсем не изглежда като ремонтирано и обновено. Чешмата видимо не отговаря на изискването всички намеси в историческата част на най-емблематичния парк на София да са съобразени с миналото. Не е ясно и дали този, който е поставил чешмата, има необходимото разрешение за това.

За появата на новото изделие сигнализираха столичанинът Бойко Благоев и сдружението на архитекти "Ърбид". Те публикуваха снимки на сменената чешма, а също и на предишната, както и на проекта, който преди време са предложили да дарят на Столична община и в изпълнение да поставят безплатно нова чешма на същото място (виж снимките). Благоев събрал 2 000 лв. за изработването на тази и друга чешмичка в Борисовата градина. "През 2021-а заедно с Ърбид и Яне Френски предложихме на общината над 2000 лв, готов идеен проект на двама млади архитекти и доброволен труд за възстановяване на две чешми. Чак на 2 юни 2022 г. най-накрая получихме негативен отговор за едната след намеса на медиите", написа Благоев във "Фейсбук".

Той цитира отговора на общината, в който се казва, че "предвид че предложението попада в териториалния обхват на проекта “Ремонт и обновяване на Борисова градина - историческа част”, считаме, че идеята и модерната визия на чешмата и околното пространство са неподходящи за посочената локация, където възстановяването на парковите елементи е по съществуващи архивни материали и следва да се запази оригиналният им, автентичен вид. В този смисъл е и изразеното становище от Националния институт за недвижимото културно наследство (НИНКН)", пише в отговора на кметството.

Въпреки становището на администрацията на Йорданка Фандъкова, че на това място не трябва да се поставят елементи с модерна визия, в такъв дух е новата чешма в близост до Обсерваторията. Освен че е неподходяща за това място, след ремонта и пространството около нея е зле облагородено. Коментарите в социалните мрежи са, че новата чешма изглежда като изработена от неособено сръчен ученик в час по трудово обучение. "Чешма по каталог, малко наплескан безформен цимент да скрие оригиналните елементи от “питата” и малко плевене отстрани. Автентично и оригинално. Нашият проект включваше запазване на оригиналната чешма, облагородяване на пространството отстрани и опция децата да стигат до чешмата", иронизира споменатият Бойко Благоев.

От НИНКН поясниха за "Сега", че през 2021 г. са информирали "Ърбид", че при реставрацията на чешмата е необходимо проектното решение да се синхронизира с програмата на Столична община и проектът да бъде съобразен с режимите за опазване на територията. Те предвиждат запазване на автентични градински и паркови елементи по съществуващи архивни материали. Това е записано и в становището по издадената през 2020 г. виза за проектиране с възложител Дирекция „Зелена система“ към Столична община. НИНКН обаче посочват, че нямат думата при изпълнението на проекта, тъй като това е ангажимент на общината.

"Сега" попита и Столична община дали те са възложили поставянето на новата чешма, колко струва тя и дали визията й е съгласувана с НИНКН. Отговори на тези въпроси не бяха получени. 

През 2021 г. кметството сключи споразумение по Оперативна програма „Региони растеж“ да получи 9 млн. лв. за ремонта на историческата част на Борисовата градина, към които трябваше да бъдат добавени над 1,3 млн. лв. съфинансиране от бюджета на София. В етап 1 трябваше да се обновяви алейната мрежа и парковите елементи в централната част, а в етап 2 трябваше да се реконструира съществуващата обществена тоалетна при Лятната читалня. През януари т.г. обаче от общината се съобщиха, че се отказват от намеренията си за ремонт. Причините за спирането на проекта са забавяне на сроковете за извършване на реконструкцията, предвидени в споразумението с оперативната програма. Като обяснение за това от Столична община посочиха съдебни обжалвания на решението на РИОСВ-София ремонтът да се извърши без ОВОС, за което „Сега“ писа. То бе обжалвано от две неправителствени организации и още не е приключило окончателно.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата