Медия без
политическа реклама

"Евровизия" не иска Джони Ротън от Sex Pistols

Пънк легендата отпадна във вътрешния конкурс на Ирландия

04 Февр. 2023
EПА/БГНЕС

Ирландия ще участва в тазгодишния конкурс за песен на "Евровизия" без услугите на Джон Лайдън, след като бившият вокалист на Sex Pistols се провали в опита си да представи страната, пише порталът за новини от шоубизнеса Deadline.

67-годишният Лайдън, по-известен с псевдонима Джони Ротън в разцвета на британския пънкрок през 70-те, се включи в ирландския етап на конкурса с групата си Public Image Ltd. и песента Hawaii. Парчето е вдъхновено от съпругата му Нора, която страда от Алцхаймер, а музикантът обясни  участието си с желание да повиши осведомеността на хората относно коварната болест.

Но след като той и още пет изпълнители се представиха в ирландското предаване Late Late Show в петък вечер, гласуващите зрители, както и национално и международно жури от музикални експерти, избраха вместо него групата Wild Youth. Именно те ще представят Ирландия в Ливърпул през май. 

Официалното теглене на жребия за тазгодишното издание на конкурса беше извършено тази седмица и Ирландия ще се присъедини към 14 други държави в първия полуфинал. Десет от претендентите ще достигнат до големия финал в събота, 13 май. 

Великобритания прие домакинството на конкурса, след като Европейският съюз за радио и телевизия (EBU) прецени, че победителят от 2022 г. Украйна не може да го проведе безопасно заради продължаващата война. Островът зае второ място след първенците "Калуш Оркестра" със своя изпълнител Сам Райдър. Би Би Си и другите партньори, които организират конкурса, увериха, че Украйна ще бъде в голяма степен домакин по дух. 

От участие в "Евровизия 2023" по финансови причини се оттегли България, както и още няколко балкански държави - Северна Македония, Черна гора, Босна и Херцеговина.

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

Джони Ротън, Евровизия

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Колко медала ще спечели България на олимпийските игри в Париж 2024?