Quantcast
"Евровизия 2023" ще е в Ливърпул или Глазгоу | СЕГА
facebook
twitter

Култура

"Евровизия 2023" ще е в Ливърпул или Глазгоу

Двата града са дали най-добри оферти за домакинство на мястото на Киев
88
 ЕРА/БГНЕС
Залата на Олимпийския дворец в Торино, където се проведе "Евровизия 2022".

Английският град Ливърпул и шотландският Глазгоу остават да се борят на последната права за домакинството на „Евровизия 2023“, съобщава официалният сайт на песенния конкурс. От медийната корпорация Би Би Си, която е организатор на 67-ото издание, отбелязват, че двата града са представили „най-силните оферти“. На следващия етап организаторите ще обсъдят с местните власти подробности около подготовката, а след разговорите с официалните лица победителят трябва да бъде определен в рамките на няколко седмици.

Готовност да приемат конкурса, който първоначално трябваше да се проведе в Украйна като страна победител в предходното издание, заявиха 20 града във Великобритания. От тях бяха излъчени 7, които имат най-голям опит в организирането на подобни мащабни събития: освен Ливърпул и Глазгоу, още Бирмингам, Лийдс, Манчестър, Нюкасъл и Шефилд. Домакинството се възлага на града, който получи най-голям брой точки по редица показатели. Миналата година например основното изискване беше да се предостави зала, побираща не по-малко от 10 000 зрители и разположена в близост до летището и хотелите за гости.

„Евровизия 2023“ няма да се проведе в Украйна, която все още е в разгара на военния конфликт с Русия и разрушенията в страната са ужасяващи. Европейският съюз за радио и телевизия EBU официално обяви новината, че музикалното състезание ще търси друг домакин, въпреки че украинската фолк-пънк група Ka

Конкурсът за песен на „Евровизия“ е най-сложната телевизионна продукция в света, с много специфични логистични изисквания за настаняване на близо 40 делегации, хиляди членове на екипи, доброволци, представители на медиите и фенове. „Убедени сме, че посочените последни два града имат най-добри възможности да посрещнат това предизвикателство. Очакваме с нетърпение да продължим нашите дискусии, за да изберем този, който ще организира най-голямото музикално събитие в света следващия май“, казва изпълнителният директор на проявата Мартин Йостердал.

Фил Харолд, председател на комисията на Би Би Си за избор на града домакин, добавя: „Ние сме решени да превърнем „Евровизия 2023“ в събитие, което отбелязва достойно миналогодишната победа на Украйна в конкурса, както и в такова, в което цялото Обединено кралство по някакъв начин може да участва“.

Глазгоу, най-големият град в Шотландия, има епична история и архитектурно наследство, което се простира от средновековието до наши дни. През 2008 г. Глазгоу е обявен за първия Град на музиката на ЮНЕСКО в Обединеното кралство. OVO Hydro arena в града, където би могъл да се състои конкурсът, се появява във филма на Netflix „Евровизия: Историята на огнената сага“. Певицата от Глазгоу Лулу беше победител в състезанието през далечната 1969 г. с парчето Boom Bang-a-Bang.

Ливърпул танцува със свой собствен ритъм и повече от 50 години след Beatles все още издава правилните звуци, хвалят се претендентите оттам. Градът винаги се е асоциирал с „великолепната четворка“, но разнообразното музикално наследство на Ливърпул датира от стотици години благодарение на развитието му като едно от най-важните пристанища в света. Приносът му към света на поп и рок музиката е голям благодарение и на Frankie Goes To Hollywood, Gerry and the Pacemakers, Orchestral Maneuvers in The Dark, The Mighty WAH!, Echo & The Bunnymen, Dead or Alive, The Lightning Seeds, Space, Mel C, Atomic Kitten и, разбира се, подгласничката в конкурса за песен на „Евровизия 1993“ Соня.

Конкурсът „Евровизия“ е провеждан във Великобритания 8 пъти. Лондон е бил домакин на четири от изданията, по веднъж са приемали състезанието Единбург, Брайтън, Харогейт и Бирмингам.

Още

Бащата на пънка Джони Ротън изпадна до "Евровизия"

10.01.2023

2632
"Ливърпул" си осигури един от героите на Мондиал 2022

27.12.2022

547
Чернокож певец представя Украйна на „Евровизия 2023“

18.12.2022

477